Re: OT, student a práce na plný úvazek?
Není mi jasné, o co chcete žádat - kdo by Vám měl co vracet?
Pokud budete mít sjednaný klasický PP, potom ze mzdy, které dosáhnete, bude sraženo a odvedeno SP, ZP. Pokud doložíte, že jste student, přihlásí Vás pod tímto kódem a nebude se sledovat minm. vyměř. zákl. pro zdrav. poj. Pokud byste zažádala o neplac. volna, tak také žádné ZP se nesrazí (neodvede). Pokud sjednáte DoPČ, tak je to s odvody stejné - u DoPČ jen není nárok na zákonné přípl., dovolenou. Je tam jiná výpověd. lhůta, nenáleží odstupné. DoPČ lze sjednat jen do poloviny stanovené týdenní prac. doby. DoPP je do 150 hod./rok a nesráží se SP ani ZP (také nenáleží zákonné přípl. + dovolená).
Můžete u zam-tele podepsat daň.prohl. a pobírat slevu na poplatníka a studenta. Pokud máte zam-telů současně více, můžete daň.prohl. podepsat jen u jednoho, u dalšího/ch budete daněna dle příjmů - do 5000Kč/hrubého/měs. = srážková 15% daň, nad 5000Kč/hrubého/měs. = zálohová 15% daň
Re: OT, student a práce na plný úvazek?
Platíte ZP a SP z dosaženého výdělku jako každý jiný, pouze v případě, že si vezmete neplacené volno nebo z nějakého důvodu nebudete některý měsíc dosahovat minimálního vyměřocvacího základu na ZP, nemusíte ZP doplácet.
ZP a SP se neplatí pouze u dohody o provedení práce, která ovšem musí být maximálně na 150 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 10. 2008 14:11
Dobrý den,
jsem studentka VŠ a ráda bych nastoupila do zaměstnání na klasický plný úvazek. Musí za mě v takovém případě platit zaměstnavatel sociální a zdravotní pojištění? Nebo v případě, že platit bude, dá se nějakým způsobem zažádat o vrácení (chápu-li to dobře, bylo by za mě placeno 2x)?
V tomhle se dost ztrácím, a tak prosím v podstatě o radu, jak v takovéto situaci postupovat, aby to bylo nejvýhodnější pro obě strany. (Jakou smlouvu či dohodu uzavřít...).
Děkuji moc, doufám, že dotaz není moc zmatený.