Re: ztráta dovolené ??
Dovolenou určuje zam-tel, takže Vám byl povinen ji nařídit. Vše je popsáno v Zákoníku práce - oddíl Dovolená
Vás se týká hlavně § 218 odst. 2,4,5
Ano, o dovolenou přijít můžete, jen ,3 dny, které Vám zůstávají nad zákonný nárok (20 dnů) se s Vaším souhlasem mohou převést do příštího roku
Jinak máte ze zákona nárok 1. prac. den po 31.10. (letos tedy od 3.11.) čerpat dovolenou za loňský rok (zam-tel Vám to musí umožnit, pokud se nedohodnete na jiném datu čerpání do konce roku, ale to je složitější a když Vám nebyl schopen dovolenou nařídit doposud, tak si dejte pozor, abyste opravdu o ni nepřišel, tak bych tento § využila)
Tak to je zajímavé - kolik dnů lze převést 3 nebo 5? (My máme zákonný nárok 20 dnů, takže neřeším, ale zajímalo by mě to). Prosím, můžete vysvětlit ti, kteří máte dovolenou nad rámec? Děkuji
Zákonný nárok je 20 dní, vše nad rámec zákona je možné převést do dalšího roku (tedy z roku 07 do 09). Při čerpání dovolené je čerpán nejdříve zákonný nárok (nárokové složky mají vždy přednost před tím "navíc"), tudíž v tomto případě skutečně mohou převést 5 dní, protože vyčerpal 2 dny, zbývá mu 18 dní nárokové dovolené dle ZP + 5 dní navíc (nad rámec nároku). Předpokládám, že se jedná o soukromý sektor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 10. 2008 6:25
Můžou mi vzít dovolenou ? Z r. 2007 mi zbylo 23 dnů dovolené. Nárok 5 týdnů. Zatím nestihl vybrat pracovně, pak nemoc. Nastoupím až v lednu 2009. Vše se prý nedá proplatit. Na kolik tedy budu mít nárok dovolené z roku 2007 ? Děkuji za odpověď