Re: Past z DE na % výdajů
Problém je asi trošku větší (nevím o jakých částkám mluvíte), ale předpokládám že jste pohledávky z roku 2006(pravděbodně byly zaplaceny 2007), které máte dodanit dodatečným, zahrnul do výnosů roku 2007 ? Ani v tomto státě se nezdaňuje 2x, doporučila bych daň. poradce, nebo zkušenou účetní.
V těchto případech Ministerstvo financí s ohledem na zákonem vymezenou možnost uplatnění nových výdajových paušálů již za zdaňovací období roku 2005 shledává v případě takto vzniklého penále tvrdost zákona.
V souvislosti s tím bylo k případným podaným žádostem o prominutí tohoto penále doporučeno správcům daně posuzovat tyto žádosti kladně, tj. odstranit vzniklou tvrdost prominutím příslušného penále.
D319
Díky za zajímavé informace. V r.2006 jsem měl na konci roku závazky větší, než součet zásob a pohledávek - je to štěstí? Z toho možná 90% závazků jsem měl u zahraniční firmy ještě z dřívějška, která se se mnou v r.2003 rozešla a to v ne příliš přátelském vztahu. Její šéfové mi totiž neodklepli provizi okolo 0,5mil.Kč, a tak mi zbylo alespoň jim nezaplatit za jejich dodávky pro mne (cca 0,2mil.). V r.2007 jsem jim tedy také nic neuhradil. Teď už je to určitě promlčený, a proto teď musím rešit ten svůj FÚ a narovnání mého hloupého skoku DE - %. Na zásobách r.2006 jsem měl totiž pod 100 tisíc zboží, a něco přes 100 tisíc na drobném hmotném majetku - to je asi také hloupé, když to DE striktně nepožaduje. Zkrátka relikt z JÚ. No a co s tím FÚ? Udělat to dodatečné DP2006 jak jsem napsal? Zdenek
Podáte dodatečné DP za rok 2006. Základ daně zvýšíte o hodnotu neuhrazených pohledávek a zásob, snížíte o hodnotu závazků. Jenom pro pořádek, drobný hmotný majetek vydaný do užívání není zásobou - dříve to tak bylo, ale už dost dlouho to neplatí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 10. 2008 10:50
Dobrý den,
tak jsem se z daňové evidence chytil do pasti % výdajů, aniž bych předtím pochopil literu zákona o DzP anebo si pročetl diskuse, které již v této doméně existují. FÚ mne už vyzval k dodatečnému DP, a proto bych se rád ubezpečil, že jsem tuto matérii konečně správně legálně pochopil:
Do r.2006 jsem ještě vedl nejprve JÚ a potom DE, ale do DP 2006 jsem nedopočítal §23 odst.8. Za r.2007 jsem neprozřetelně v DP uplatnil % z příjmů. K narovnání tedy musím vystavil dodatečné DP k DP 2006 s tím, že do ř.105 PŘÍLOHY č.1 uvedu součet dvou částek z tabulky D (na konci zdaňovacího období) "Zásoby + Pohledávky vč....", a do ř.106 uvedu "Závazky vč...". Novou výslednou hodnotu ř.113 pak proženu dodatečným přiznáním (podle výsledku se pak rozhodnu o tom, jestli mám využít relativně nového insolvenčního zákona nebo způsob dobrovolného odchodu z tohoto světa).
Pochopil jsem to správně? Z