Re: automobil v podnikání?
Je jedno, zda je v TP zapsáno IČO či nikoliv. Vy jste fyzická osoba a jste vlastníkem auta. Je jedno, z jakých peněz jste auto platil. Samozřejmě, pokud bude auto v obchodním majetku, pak by jste měl umět prokázat zdroj příjmů na úhradu tohoto auta (např. půjčka od příbuzných). Z toho, co zde uvádíte vyplývá, že auto zřejmě nechcete vložit do OM (nechcete uplatňovat odpisy).
Pokud auto nebude zařazeno v obchodním majetku, pak nelze uplatnit skutečné výdaje na PHM, opravy a údržbu. Samozřejmě nelze ani uplatnit DPH. Jediné, co lze uplatnit jako daňový výdaj, bude zaplacená SD.
Můžete ale uplatnit náhrady a to za používání auta nevloženého do OM ve výši (pro rok 2008) 4,10 Kč/ujetý km + náhrady za spotřebované PHM (průměrná spotřeba PHM x cena PHM : 100) na ujetý km. Průměrnou cenu zjistíte z TP a cenu PHM vyhlásí MF po skončení roku. Pro výpočet lze použít i doložené ceny z paragonů za nákup PHM z doby pracovní cesty.
Jste povinen vést knihu jízd a hradit SD za měsíce, kdy bylo auto použito k podnikání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 10. 2008 9:41
můžu si uplatňovat výdaje na PHM, údržbu apod. u osobního automobilu, který jsem koupil na IČO, ale platba za auto nešla z podnikatelského účtu? vysvětlím - smlouva na koupi je na moje IČo, techničák taky, ale platil jsem v různých splátkách ze soukromých peněz, takže výdaj se mi vůbec neobjeví v daňové evidenci. odpisy taky uplatňovat nebudu. nebude FÚ nějak zjišťovat z jakých peněz jsem to platil? díky moc za radu. Jsem plátce dph a vedu daňovou evidenci.