Hlavní navigace

Začínáme se stravenkami

  • (neregistrovaný)

    13. 10. 2008 12:53

    Dobrý den,měla bych pár dotazů ohledně stravenek(chceme je od listopadu dávat zaměstnancům).Jak to s nima vypadá budou i v příštím roce?Jak je to s nákladama na doručení stravenek a poplatků za ně jsou daňově uznatelné?A musí zaměstnanec podepsat,že je bude využívat jen na konzumaci teplého jídla nebo tak něco?Jestli je tam ještě nějaký zádrhel tak mi prosím dejte vědět.
    Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 10. 2008 14:04

      Majka (neregistrovaný)

      Re: Začínáme se stravenkami
      Na poskytování stravenek zaměstnancům máme vnitřní předpis, v něm je uvedena hodnota stravenek, podíly které hradí zaměstnavatel(55 % hodnoty stravenky) a zaměstnanci(45 %), forma úhrady-např srážka ze mzdy...
      Zaměstnanec si může za stravenku koupit teplé jídlo nebo potraviny v obchodě, záleží na něm. Poplatky spojené se stravenkami dávám do daňově uznatelných nákladů jen zčásti-55 %

    • 13. 10. 2008 14:27

      Katuška (neregistrovaný)

      Re: Začínáme se stravenkami
      jen doplním...
      Pokud byste chtěli přispívat víc, bude částka nad 55 % hodnoty nedaňovým výdajem (např. ze soc. fondu) a u zam-ce bude stále osvobozená.
      Budoucnost je ve hvězdách, snahy o zrušení daňového osvobození u zaměstnance jsou již několik let, ale zatím stále není odvaha toto zrušit a zároveň zachovat osvobození závodního stravování. Pak by totiž odbory zcela jistě podaly ústavní stížnost, protože by to posuzovaly jako diskriminační. Navíc jsou stále nějaké volby, takže se to zákonodárci budou nadále bát zrušit. Osobně si myslím, že minimálně příští rok ještě osvobozené budou.

    • 13. 10. 2008 14:48

      sisidajda (neregistrovaný)

      Re: Začínáme se stravenkami
      Děkuji za odpovědi a jestli tomu správně rozumim tak můžu platit celou částku stravenky s tím,že 55% je daňově uznatelných a zbytek zaplatim z fondu stejně jako třeba poukazy na dovolenou(Holiday pass nebo Relax pass)
      Ještě jednou díky a krásnej den:-)

    • 24. 10. 2008 9:37

      sisidajda (neregistrovaný)

      Re: Začínáme se stravenkami
      Dobrý den,měla bych ještě dotaz dle jakého zákona jsou osvobozeny stravenky zaměstnanců od placení soc. a zdrav. pojištění,když bude zaměstnavatel platit celou částku stravenky?(55% jako dań. uznatelný výdaj a 45% z fondu).
      Díky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).