Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 10. 2008 19:17
Nastudovala jsem předešlé příspěvky a prosím o potvrzení, zda jsem pochopila správně - dosud se společníci nerozhodli, ale ode mne chtějí poradit :-) :
2 společníci chtějí ukončit účast ve společnosti dohodou všech společníků. Dohoda musí mít písemnou formu a podpisy musí být úředně ověřeny. Mají nárok na vypořádací podíl, který se stanoví ke dni zániku účasti společníka (např.k 31.12.2008) a vypočte se z vlastního kapitálu (rozvaha ř. 68) - společníků je 6, všichni stejný vklad, tedy 1/6 pro každého.
Zaúčtování: výše vypořádacího podílu odcházejícího společníka 252/365, srážková daň 365/342, splacení podílu 365/221,valná hromada musí do 6 měsíců rozhodnout o snížení základního kapitálu nebo o převodu na zbývající společníky či třetí osobu.
Nebo chtějí svůj obchodní podíl se souhlasem valné hromady převést na třetí osoby. Smlouva o převodu musí mít písemnou formu, podpisy musí být úředně ověřeny. Cena je smluvní, účetnictví s.r.o. se to vůbec nedotkne.
Pokud se mnou takto souhlasíte, tak prosím o radu, zda lze, aby byla sepsána dohoda (podíl vyplacen) a VH ihned rozhodne o převodu na třetí osoby v hodnotě původních vkladů. A účetně by to bylo viz výše o vypoř.podílu a co ten převod?
Nebo je ještě nějaká jiná možnost, poraďte. Nevím, jestli se v tom už dost nemotám :-)