Re: záloha CCS
Také se přidávám k názoru, že jde o platbu té fa za 12/08. U CCS to bývá tak, že mají právo inkasovat z účtu. Obvykle strnávejí cca v polovině měsíce, to dávám na zálohu a pak zbytek na začátku dalšího měsíce. To už páruji rovnou na fakturu, protože opravdu jde o doplatek faktury za předchozí měsíc. Setkala jsem se ale i s tím, že si některé účetní obě platby dávaly na zálohy a pak od té faktury obě platby odúčtovávaly.
Ano tak to dělám také, obě zálohy odečítám od konečné faktury. Vy tedy konečnou fakturu spojíte s poslední zálohovkou? Jak toto zaúčtujete?
Zálohu uprostřed měsíce 314/221.
Dojde mi DD s DUZP např. 31.12.07, kde účtuji 501,343/321 a odúčt. 1. zálohy 321/314. Platbu např. 2.1.08 pak připáruji na PF a účtuji 321/221. Pro mě je pak rozhodující, že v době stržení druhé "zálohy" mám už daňový doklad (samozřejmě ne fyzicky, ale DUZP DD je dříve než ta platba), a proto platbu připáruji rovnou na něj.
"DUZP z první zálohy uplatníte na základě DD" - zřejmě myslíte, kdy uplatním DPH. Jelikož na ty dvě platby (zálohy) nedostávám DD na základě přijaté platby, uplatňuji samozřejmě DPH na základě toho daňového dokladu, který mi CCS vystaví s DUZP posledního dne v měsíci.
Pokud vám tedy OPRAVDU nic jiného nezbyde než to odúčtovat, tak to určitě budou nedaňové náklady, nejlépe 548 (v bance 2.1. třeba 314/221 a pak interním dokladem 548/314). Nechala bych to ale klidně do konce roku, třeba vám ten rozdíl ještě vyplyne při dělání inventur na 314,321 event. někde úúúúplně jinde (taky mám zkušenost s některými "účetními").
Je to opravdu záloha. CCS si z účtu samo zálohy strhává 2x za měsíc. Jednu v půlce měsíce a druhou na konci měsíce, ale platba z účtu jde vždy druhého až pátého násl. měsíce. Fa potom přijde kolem 15tého. Ta je po odečtení záloh nulová, ale DPH je na fa za měsíc, ve kterém byly PHM spotřebovány. Myslím, že zálohu zaúčtuji na 501 nedaňově?
Opravdu prověřte tu prosincovou fakturu. Pokud byla zaúčtována ve správné výši, pak vám na ní ta platba z 2.1. musí chybět. Nebyla tedy třeba ta záloha odúčtována? Prověřte si, zda vám sedí účty 314,321. Někde se to najít musí. Opravdu jsem nezažila, že by si CCS něco strhla neoprávněně.
Proč chcete zálohu umořovat (odepsat z účetnictví). Záloha od CCS je kaucí, která zůstává u CCS vázána do té doby, dokud nezrušíte danou CCS kartu. Já mám například vázané kauce na CCS karty od r. 1998 a jsou tam dosud a mám je potvrzené i od CCS, že skutečně takovou kauci drží. Tzn. mám je zaúčtované na účtu záloh.
Dále se chci zeptat na to uplatnění DPH, neměla jste na mysli zdanitelné plnění 12/07?
Lehce jsem se zamotala do celého textu, nevím, zda řešíte problém stálé kauce, která se zaplatí na začátku smluvního vztahu za každou CCS kartu, nebo zda řešíte problém měsíční fakturace a jeho placení.
Co se týče kauce, tak platí to, co jsem psala prvně.
Pokud řešíte měsíční fakturaci, pak já to řeším tak, že si platbu v polovině měsíce zaúčtuji na 321 a doplatek taktéž, ale dělám to z důvodu spárování faktury na platby, aby mi závazek z faktury vypadl ze saldokonta. Možnost si zaúčtovat první strženou platbu jako zálohu, to by také šlo, pak ji zúčtovat na konečné faktuře a účtovat o doplatku jako o 321. Tím pádem byste k 31.12. měl mít na účtu 321 jen doplatek z faktury, který odpovídá stržené platbě 2.1.2008. Pokud tomu tak není, pak si vemte do rukou fakturu, zda paní účetní správně účtovala o faktuře ve 12/07 a co jí nakonec po zaúčtování zůstalo a na jakých účtech. Ještě se mi nikdy nestalo, že by si CCS vzala více než uvedla na faktuře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 10. 2008 8:36
2.1.08 jsme zaplatili zálohu na CCS. Fa přišla v lednu a zdanitelné plnění bylo podle fa 12/08. Já jsem účto přebrala od externí účetní firmy 1.1.08. Oni DPH uplatnili, ale já mám platbu ZF v lednovém výpisu a teď mi tato platba visí. Nemohu dohledat, jak zálohu zaúčtovali. Potřebuji tuto uhrazenou zálohu umořit nedaňově. Jak zaúčtovat? Děkuji