Re: Silniční daň placená manželem
Na FU mě řekli, že registraci provádí ten na koho je dle TP auto psané, čili na obě manžel. Daňové přiznání k SD podává též manžel a do výdajů si platbu za SD má dát každý na to "svoje" auto i když daň platil manžel, může do výdajů dát platbu SD manželka do svého účetnictví.
Má někdo jiný názor??? Moc se mě nezdá ten výdaj v účetnictví manželky.
Můžete mi prosím ještě pomoc, nevím si rady.
Manžel podniká a v roce 2007 se registroval k SD, kde zaplatil SD za auto, které je na něj napsané a i za auto které je napsané na manželku (používal obě - jedno je užitkové). Poté si v roce 2007 uplatnil výdaje do daní (SD,PHM,km), zřejmě se měla k SD registrovat manželka a platit daň. Můžete mě poradit, jak to mám udělat, když to takto spletli, a aby toho nebylo málo tak v tomto roce začala podnikat i manželka a používá to auto i ona, ale registraci ještě neudělala, bojí se, že to bude průšvih, až správce zjistí, že auto je registrované na ni a v minulém roce to registroval a podal DP manžel.
Jak to udělat??? Poradíte?
-------------------------------------------------------
Výjimkou jsou manželé. Zákon o daních z příjmů stanoví, že daňovým výdajem je silniční daň zaplacená jedním z manželů, který je zapsán jako držitel motorového vozidla v technickém průkazu, přičemž vozidlo je používáno pro podnikatelskou a jinou samostatnou výdělečnou činnost druhým z manželů, který jako držitel v technickém průkazu zapsán není. Bude-li např. v technickém průkazu automobilu zapsán jako držitel manžel a tento automobil bude využívat pro podnikání manželka, může si silniční daň zaplacenou manželem uplatnit do daňových výdajů manželka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 10. 2008 9:44
Prosím o radu. Manželé podnikají každý na své IČ. Auta jsou psány registrací na DI na manžela. Manžel uhradil silniční daň za obě auta. Auta používají jedno pro podnikání manžel a druhé pro své podnikání manželka. Jak v DE budu postupovat? Děkuji.