Re: Zaplacení přesčasu
Já dělám přesčasy úplně zadarmo, takže mi to divné není. :-)
No ale asi nemáte tolik přesčasu měsíčně jako my, a nebo jste královsky placení a tudíž to neřešíte, protože nechat zaměstnavateli 260 hodin ročně jen tak, mi připadá přinejmenším divné. Já chodím do práce kvuli penězum a ne ze záliby. Mimo toto forum máme 4 názory a 2 tvrdí že je to tak správně a dva že by to celé mělo být placené z celkového pruměru
Já osobně nejsem příznivcem měsíční mzdy u dělnických profesí, připadá mi spravedlivější mzda hodinová. To ovšem není podstatné. Ani při hodinové mzdě by se při výpočtu nepostupovalo jinak. Odpracované přesčasové hodiny by se zaplatily základní hodinovou sazbou a pouze příplatek by se počítal z průměru. Prémie jsou další samostatná složka platu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 10. 2008 9:45
Měl bych dotaz ohledně proplacení přesčasu, máme základní plat 16000 a k tomu jsou premie ve výši 6000,-, které jsou vypláceny pokud nejsou hrubě porušovány pracovní povinnosti atd., pokazdé jsme je měli.
Zaměstnanec(např. pan Novák) odpracoval v měsíci září 24,5 hod přesčasu. Na výplatní pásce měl zaplaceno +25% z celkového hrubého pruměru (124,-Kč/hod) tj. 759,5Kč, což souhlasí. Ovšem samotný přesčas měl vypočítán pouze ze základní mzdy bez prémií což činí pouze 91,99 Kč/hod. Tudíž pan Novák za 24,5 hodiny přesčasu pobral 3013,5 Kč hrubého, což je 123 Kč/hod, tedy méně než má normální hodinový pruměr. Učetní nám tvrdí že je to takhle spočítané správně dle aktuálního zákona. Mohl by prosím někdo pomoci a říci nám, kdo má pravdu.
Děkuji