Re: Zemřelý z-ec a vrácení daně
Nevím, jestli to najdete v ZDP ale nestačil by občanský zákoník, kde je část Dědění ? jen takový tip nestudovala jsem to podrobně
Dobrý den, četla jsem odpověď nějakého odborníka, že v
>případě úmrtí zaměstnance v průběhu roku (má podepsané
>DP) nelze provést následně RZ - s tím souhlasím. Těmto
>(pozůstalým) jsem doporučovala obrátit se coby
>"zástupce" (většinou to byl druhý z manželů) na FÚ a podat
>DPFO. Mám i zato, že jim přeplatek na dani byl vyplacen.
>Ale v článku dnes čtu, že tuto variantu ZDP
>neumožňuje. Pokud se do zákona podívám, také to tam nevidím, jen
>možnost, resp. povinnost DPFO podat, pokud se jedná o
>živnost a jeho nástupce. Kde bych našla v ZDP možnost
>např. vdovy podat DPFO za zemřelého manžela
>(poplatníka, jen ZČ) ?
>děkuji !
já vám nevím, našla jsem si také i v ZP § 328 peněžité pohledávky za z-ce pro pozůstalé, ale pořád to neřeší způsob vypořádání přeplatku na dani (si myslím) Dědění jsem přelítla, ale aby bylo co zdědit, musel by být vyčíslen právě ten přeplatek na dani a to je to, okolo čeho se pořád motám, zda může osoba, která není pověřená, resp. zmocněná (ani nemůže, když manžel zemřel) - podat za zemřelého přiznání, když se jedná "jen" o ZČ. Třeba nastupuje jako zůstavitel ze zákona, ale pořád si myslím, že bych tu možnost DPFO měla najít v ZDP :( nechce se mi smířit s tím, že by přeplatek na dani měl zůstat státu ... ale děkuji za tip
Teď se mi do rukou dostala publikace Průvodce, pracovněprávní předpisy, kde je tento problém vysvětlený.
Cituji: Zaměstnavatel ani FÚ roční vyúčtování daně za zdaň. období 2008 již není orpávněn provést, neboť o toto právo může požádat pouze zaměstnanec osobně (nelze ustanovit zástupce). Má se za to, že daňová povinnost byla vyměřena v takové výši, v jaké byly odvedeny zálohy na daň.Konec citace.
>>Dobrý den, četla jsem odpověď nějakého odborníka, že
>>v
>>>případě úmrtí zaměstnance v průběhu roku (má
>>>podepsané
>>>DP) nelze provést následně RZ - s tím souhlasím.
>>>Těmto
>>>(pozůstalým) jsem doporučovala obrátit se coby
>>>"zástupce" (většinou to byl druhý z manželů) na FÚ a
>>>podat
>>>DPFO. Mám i zato, že jim přeplatek na dani byl
>>>vyplacen.
>>>Ale v článku dnes čtu, že tuto variantu ZDP
>>>neumožňuje. Pokud se do zákona podívám, také to tam
>>>nevidím, jen
>>>možnost, resp. povinnost DPFO podat, pokud se jedná o
>>>živnost a jeho nástupce. Kde bych našla v ZDP možnost
>>>např. vdovy podat DPFO za zemřelého manžela
>>>(poplatníka, jen ZČ) ?
>si myslím, že bych tu možnost DPFO měla najít v ZDP :(
>nechce se mi smířit s tím, že by přeplatek na dani měl
>zůstat státu ... ale děkuji za tip
...
Nejspíš to nikde nebude výslovně uvedeno, ale taky nikde nebude, že to nejde. Mám konkrétní zkušenost - před dvěma lety nám zemřel zaměstnanec, neměl jiné příjmy než mzdu. Vyplnila pro jeho manželku přiznání a poslala jsem ji s tím na FÚ. Přeplatek jí vrátili.
Tady je citace z příručky Kataríny Dobešové z MF:
" Zemře-li poplatník, nemůže právní nástupce žádat za zemřelého o roční zúčtování jeho bývalého zaměstnavatele. Pokud poplatník zemře před uplynutím lhůty pro podání daňového přiznání, podle § 40 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků je povinen za něj podat daňové přiznání jeho právní nástupce, a to do šesti měsíců po úmrtí poplatníka. Pokud zemřelý pobíral výhradně příjmy ze závislé činnosti, právní nástupce může též za zemřelého podat přiznání k dani u místně příslušného správce daně podle místa bydliště zemřelého (i když poplatník neměl povinnost podat přiznání k dani) a dosáhnout tak vrácení přeplatku na dani."
Moc jste mi pomohla, Anno, děkuji :) Měla jsem v hlavě pořád 6 měsíců a lovila jsem stále v ZDP a tam jsem narážela jen na povinnost podat DPFO u živnostníka, zákon o správě daní a popl.mne nenapadl. Já jsem právě také v minulosti "své" dvě vdovy doporučila DPFO na FÚ a přeplatek jim vrátili, proto mě nadzvedl ten striktní článek v Průvodci,zajímalo by mne, kdo to je - neznám zkratku Ban. Otázkou jen zůstává, pokud by se FÚ striktně držel zákona, zda nemůže odmítnout DPFO podané vdovou - tím, že není zmocněná, jak stanoví ZDP (ani nemůže, když osoba, která by ji zmocnila již zemřela)... Ale ta odpověď mi nepřijde moc z praxe, v praxi naštěstí fungují i jiné výklady. Ani nesouhlasím se zněním článku, v tom smyslu, že se předpokládá, že daňová povinnost se má za splněnou. Naopak, pokud mi z-ec pak marodil 6 měsíců, daňová povinnost podle mého názoru není vyrovnaná, vznikl velký přeplatek a nechápu, proč by o něho vdova nemohla požádat ! Děkuji všem za reakce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 10. 2008 10:01
Dobrý den, četla jsem odpověď nějakého odborníka, že v případě úmrtí zaměstnance v průběhu roku (má podepsané DP) nelze provést následně RZ - s tím souhlasím. Těmto (pozůstalým) jsem doporučovala obrátit se coby "zástupce" (většinou to byl druhý z manželů) na FÚ a podat DPFO. Mám i zato, že jim přeplatek na dani byl vyplacen. Ale v článku dnes čtu, že tuto variantu ZDP neumožňuje. Pokud se do zákona podívám, také to tam nevidím, jen možnost, resp. povinnost DPFO podat, pokud se jedná o živnost a jeho nástupce. Kde bych našla v ZDP možnost např. vdovy podat DPFO za zemřelého manžela (poplatníka, jen ZČ) ?
děkuji !