Re: výpočet průměrného výdělku
Nerozumím tomu, jakou čásku skutečně vyplácíte jako roční odměnu v posledním čtvrtletí roku. Jestli,že např. roční odměna je nějak stanovena nebo vypočtena např. ve výši 10.000,- a je tato částka skutečně vyplacena ,do průměru za 4Q vstupuje 2.500,- do
1Q-3Q také po 2.500,- Kč. Nebo snad pouze stanovíte roční odměnu např.10.000,- , ale ve 4Q tu jednu čtvrtinu vyplatíte upravenou o odpracovanou dobu a tak postupujete v následujících měsících, vždy vyplatíte až v tom určeném čvtrletí?
Roční odměna např. ve výši 10000 je vyplacena v 11/2007, poměrná část tj. 2500 se připočte k HM za 10-12/07 a podělí se skutečně odpracovanými hodinami. Vyjde prům. hodinový výdělek.
Pokud zaměstnanec odpracuje méně než je jeho fond prac. doby, tato poměrná část roční odměny se přepočte, tzn., že k hrubé mzdě za rozhodné kal. čtvrt. připočtu menší částku než 2500Kč a v opačném případě pokud zaměstnanec odpracoval přesčasy - bude poměrná část zase vyšší než 2500. Není mi jasné, když sečtu za IV. čtvrt. tyto částky a vyjde mi částka vyšší než je roční odměna tj. 10000, jestli je to správně, že překročím částku, která byla zúčtováná ve mzdě.
>>>>
>>>>§ 358 Zák.práce
>>>>máte pravdu, že příští rok bude průměr důležitý i pro
>>>>náhradu mzdy za prac. neschopnost (bude kontrolovat
>>>>OSSZ)
>>>To znamená, že můžu započítat do průměrů na
>>>jednotlivá
>>>kal.čtvrt.v součtu částku větší než činila vyplacená
>>>roční odměna ?Zákoník práce jsem četla, ale nejsem z
>>>toho vůbec moudrá :-(
>>
>>Nerozumím tomu, jakou čásku skutečně vyplácíte jako
>>roční odměnu v posledním čtvrtletí roku. Jestli,že
>>např.
>>roční odměna je nějak stanovena nebo vypočtena např.
>>ve výši 10.000,- a je tato částka skutečně vyplacena
>>,do průměru za 4Q vstupuje 2.500,- do
>>1Q-3Q také po 2.500,- Kč. Nebo snad pouze stanovíte
>>roční odměnu např.10.000,- , ale ve 4Q tu jednu
>>čtvrtinu
>>vyplatíte upravenou o odpracovanou dobu a tak
>>postupujete v následujících měsících, vždy vyplatíte
>>až v tom
>>určeném čvtrletí?
>Roční odměna např. ve výši 10000 je vyplacena v
>11/2007, poměrná část tj. 2500 se připočte k HM za 10-12/07
>a podělí se skutečně odpracovanými hodinami. Vyjde
>prům. hodinový výdělek.
tento průměr platí pro náhrady v následujícím 1 čtvrtletí, pro výpočet průměru na 2 čvrtletí vezmete zase hrubou mzdu (bez náhrad)v tomto čtvrtletí přičtete 2.500, vydělíte odpracovanými hodinami a máte průměr na 2Q a td.
>Pokud zaměstnanec odpracuje méně než je jeho fond
>prac. doby , tato poměrná část roční odměny se přepočte,
>tzn., že k hrubé mzdě za rozhodné kal. čtvrt. připočtu
>menší částku než 2500Kč a v opačném případě pokud
>zaměstnanec odpracoval přesčasy - bude poměrná část zase
>vyšší než 2500. Není mi jasné, když sečtu za IV.
>čtvrt. tyto částky a vyjde mi částka vyšší než je roční
>odměna tj. 10000, jestli je to správně, že překročím
>částku, která byla zúčtováná ve mzdě.
vůbec nechápu proč přepočítáváte tuto čtvrtinu již vyplacené odměny, k čemu je vám to dobré, když celou roční odměnu jste již vyplatily , nerozumím tomu nebo si sedím na vedení
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 10. 2008 7:59
Vyplácíme roční odměnu ve IV. čtvrtletí roku 2007. Poměrná část této roční odměny se započte již do tohoto čtvrtletí a zbývající 3 části do třech čtvrtletí následujícího roku. Tato poměrná část se přepočítává podle skutečně odpracovaných hodin. Pokud zaměstnanec v daném kal. čtvrtletí odpracoval přesčas, navýší se mu tato část roční odměny. Je mojí povinností tyto čtyři částky roční odměny sečíst a případně ve III. kal. čtvrtletí ponížit tak, abych nepřekročila celkovou částku roční odměny a nebo nelze sčítat poměrně rozpuštěné části odměny a můžu celkovou částku roční odměny překročit. Studovala jsem výpočet prům. výdělku od p. JUDr. Bořivoje Šubrta, podle něho nelze do hrubé mzdy zahrnout něco, co nebylo vůbec zúčtováno k výplatě. Z úřadu inspekce práce nám podali takovou informaci, že se jedná vyloženě o technickou záležitost výpočtu průměrů a nelze sčítat poměrně rozpuštěné části odměny. Prosím poraďte jak je to tedy správně. Od příštího roku nás čekají náhrady mzdy za prac. neschopnost, tak abych se s tím domluvila. Děkuji Jana