Re: Dvě zaměstnání a nemocenská
Měli jsme ve velké org. sociálku na kontrolu nemocenského a dle jejich ústního vyjádření může být pracovník práce neschopen z titulu hlavního prac.poměru a zároveň být dál práce schopen na dohodu o prac.činnosti( u nás dělník dělal zárověň domovního důvěrníka). Jediné, co je nevýhoda, že pro zápočet důchodu se mu za měsíce, kdy má nemoc a zároveň i výdělek na DPČ - třeba jen 2.000,- - nebudou počítat vyloučené doby nemoci z hlavního PP, ale bude to jako by byl pouze zaměstnán a jeho výdělek bude započten ve výši 2.000. Příjem mzdy v měsíci, kdy dohoda o PČ trvá celý měsíc, vylučuje z evidence vyloučené doby z HPP. Je to docela vychytávka. Takže, jestli by nebylo lepší tu dohodu do doby přiznání ID napsat na někoho jiného.
Tak teď nevím, jestli to o těch vyloučených - nevyloučených dnech není nějaký nesmysl. Pokud by byl např. v 1. prac. poměru celý měsíc nemocen, ale dostal v tom měsíci doplacené třeba nějaké odměny, pak by mu tyto dny nebyly vyloučené (protože měl v tom měsíci příjem). Ale pokud v 1. prac. poměru bude celý měsíc nemocen a bez příjmu a ve 2. poměr bude práce schopen, bude pracovat a mít příjem, tak to přece s tím vyloučením dnů v 1. prac. poměru nesouvisí.
Ano, máte pravdu, ono to právě nyní v aktuálním čase nesouvisí,budou to 2 ELDP z různých organizací. Ale v momentě sepisování důchodu se to setká a pak se dějí ty výše uvedené věci. Poprvé jsem se s tím setkala vloni,když mi z PSSZ napsali, že chtějí přesné datumy nemocí z r.1997,2004 a 2005. Na můj dotaz, k čemu je to potřeba, mi to zdůvodnili právě tím případným souběhem nemoci z HPP a výdělku z DPČ a následným vyloučením vyloučených dob. To by ale udělali až na PSSZ při výpočtu důchodu - organizace to nikde neopravuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 10. 2008 12:58
Mám zapeklitý problém. Manžel onemocněl - dlouhodobě. Je zaměstnán,ale svoji práci nyní vykonávat nemůže - fyzicky náročná. Má možnost se od prosince nechat zaměstnat na práci,kterou zvládat bude. Z prvního zaměstnání pobírá nemocenskou. Může začít pracovat na další PP,aniž by první PP ukončil ,pokud neporuší léčebný režim a práci bude vykonávat pouze o vycházkách? Případně - může toto druhé zaměstnání vykonávat jako OSVČ? ŽL má a druhé organizaci to je jedno. Samozřejmě by byl jednodušší první PP ukončit , ukončit nemocenskou a nastoupit do druhého zam.,ale on bude mít po roce nárok na invalidní důchod,to by ale neměl nemocenskou přerušovat....aspoň myslím...