Re: Nájemné
>Prosím o radu, mám asi velký průšvih. Pronajímáme
>nebytové prostory a nájemné mělo být bez DPH. Já jsem
>vystavovala faktury i s DPH. Přišla jsem na to až teď kdy
>se mi po x letech dostala konečně do ruky nájemní
>smlouva. Vždycky mi bylo řečeno jo někde ji mám, nájem je
>tolik a tolik. Divím se, že ani podnájemce se neozval,
>že tam nemá být DPH. Takže jsem 2 roky odváděla DPH.
>Co teď? Poradí mi někdo. Prosííííííííím. Děkuji.
>Helena
ODbrý večer. V první řadě musíte přeplatek vrátit nájemci a to co nejdříve. Nezapomeňte, že jej musíte poslat na složenku nebo na účet kvůli prokazatelnosti. Jako další krok by jste měla zajít na finanční úřad a nechat si poradit co udělat pro to, aby jste dostala peníze zpět, zda to lze. Mohlo by to uspět při dalším vyúčtování daně, ale jistě to nevím. Nájemce by Vás mohl zažalovat u soudu a to by mělo větší důsledky, než když mu částku vrátíte. Přeji Vám hodně štěstí a hlavně ať uspějete! Jindřich
----------------------------------------------------------------------------------
>>Prosím o radu, mám asi velký průšvih. Pronajímáme
>>nebytové prostory a nájemné mělo být bez DPH. Já jsem
>>vystavovala faktury i s DPH. Přišla jsem na to až teď
>>kdy
>>se mi po x letech dostala konečně do ruky nájemní
>>smlouva. Vždycky mi bylo řečeno jo někde ji mám, nájem
>>je
>>tolik a tolik. Divím se, že ani podnájemce se
>>neozval,
>>že tam nemá být DPH. Takže jsem 2 roky odváděla DPH.
>>Co teď? Poradí mi někdo. Prosííííííííím. Děkuji.
>>Helena
zasílám ještě jiný názor - z textu nevyplývá, jestli nájem " tolik a tolik" jste účtovala nájemci jako základ daně, nebo včetně daně. Pokud to byl druhý případ, nájemník se samozřejmě neozval (neměl ani proč), a tím, že jste odváděla DPH přišel k újmě jen majitel firmy - a to bych asi neřešil, měl Vám poskytnou relevantní údaje.
Děkuji za odpovědi, ale já jsem tu částku brala jako základ daně plus DPH. Divím se, že se nájemník vůbec neozval. Domnívám se,že jeho účetní je na tom asi stejně jako já a nemá u sebe patřičné doklady. To je největší problém podnikatelů ze kterých nejde dostat patřičné údaje. Ale nevím, jestli může být problém v tom, že já jsem to vystavila s DPH, odvedla DPH a on si ho odečetl. Ještě přemýšlím nad variantou, jestli by nešlo domluvit nějakou jinou variantu. Že to nebylo nájemné ale nějaká služba u které je DPH v pořádku. Vyměnili bychom si doklady a nebyl by problém. Moc děkuji. Helena
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 11. 2008 15:44
Prosím o radu, mám asi velký průšvih. Pronajímáme nebytové prostory a nájemné mělo být bez DPH. Já jsem vystavovala faktury i s DPH. Přišla jsem na to až teď kdy se mi po x letech dostala konečně do ruky nájemní smlouva. Vždycky mi bylo řečeno jo někde ji mám, nájem je tolik a tolik. Divím se, že ani podnájemce se neozval, že tam nemá být DPH. Takže jsem 2 roky odváděla DPH. Co teď? Poradí mi někdo. Prosííííííííím. Děkuji. Helena