Placení přestávek na oběd

• (neregistrovaný)

7. 11. 2008 18:51

Jak mám posuzovat přestávku v práci která se vzhledem vzhledem k provozu v němž není možno tuto přestávku poskytnout a ta se započítává do odpracované doby. Ale plán směn který je stanoven a nepřetržitý provoz počítá s týdenním fondem 37,5 . Délka směny dříve 11 hodin nyní s přestávkou 12 hodin . Je ta dvanástá hodina přesčas? Nebo to mám platit jako klasicky odpracovanou dobu? Díky za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 11. 2008 19:21

Olda (neregistrovaný)

Re: placení přestávek na oběd
      Prosím upřesněte, proč je nyní délka směny 12 hod. (jsou tam počítány přestávky i když zaměstnanc pracuje?) Jinak obecně - přestávky v práci dle ZP se nepočítají do fondu prac. doby, proto je nutno proplácet skutečně odpracovanou dobu

• 7. 11. 2008 19:26

Jiřka (neregistrovaný)

Pokud jde o provoz, který nelze přerušit, pak je zaměstnanec nucen najíst se při práci (tzn. je mu poskytnutý oddech, ale přitom stále vykonává práci) a v takovém případě je tento čas jeho pracovní dobou a je placen.

• 7. 11. 2008 20:17

Olda (neregistrovaný)

Přesně tak, proto jsem se ptal, jestli pracuje. Nevím však, proč jim prodlužují směnu, když se jedná o nepřetržitý provoz!

• 10. 11. 2008 13:15

Jiřka (neregistrovaný)

Já myslím, že je to logické. Jeden zaměstnanec dělá 12 hodin a vystřídá ho druhý, který také dělá 12 hodin. Akorát se musí pohlídat, aby v průměru za vyrovnávací období, tj. 26 týdnů, každý odpracoval (bez přesčasů) 975 hodin (tj. v průměru 37,5 h týdně).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).