Re: Živnostník - změna trvalého pobytu
Jako OSVČ máte tzv. místo podnikání na své trvalé adrese, máte to na ŽL i nahlášené na úřadech(FÚ, OSSZ), čili musíte především na ŽÚ nahlásit změnu bydliště, dostanete nový Výpis ze ŽR s novým místem podnikání a myslím že podle nového Czechpoint oznámí tuto změnu i na další úřady, ale to Vám na ŽÚ řeknou.
Jak je to ve vztahu k Fú a kontrolám to nevím, v každém případě máte povinnost nahlásit změnu adresy všem úřadům - fú, OSSZ, ZP a živnostenský úřad - na Žú jsem nedávno kvůli tomu platila pokutu 200,- (tak nízkou jen kvůli tomu že mám přerušenou živnost, prý kdyby to nenahlásil fungující podnikatel, tak to bude i několikanásobně větší pokuta)
Dobrý den, jsem živnostník, trvalý pobyt mám na
>Praha-Východ (středočeský kraj). nyní chci díky založení
>rodiny mít s manželkou a dítětem stejnou adresu, tj. v
>Praze 5. Potřeboval bych vědět, jak je to se změnou
>trvalého pobytu právě u mě jako u živnostníka. na co si
>dát pozor, zda mně kvůli tomu automaticky přijde
>kontrola atd..
>
>děkuji za info.
Takže aktuálně - zajděte si na ŽÚ jakýkoliv - nalaste změnu a vyplňte změnový list -funguje jako jednotný formulář kde přímo zaškrtnete které úřady chcete o změně informovat a kam to na hlásit - ostatně to by Vám měli říci zaměstnanci ŽÚ jsou tam od toho.Takže veškeré běhání po jiných úřadech jako FÚ, ČSSZ, vám odpadá. Jinak také nemusíte mít schodné místo podnikání s trvalým bydlištěm.Trvalé bydliště můžete mít jinde a místo podnikání také jen opět musíte nahlásit změnu a pak se jen zorientovat kam podle jakého ukazatele spadáte - pod jaký úřad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 11. 2008 11:30
Dobrý den, jsem živnostník, trvalý pobyt mám na Praha-Východ (středočeský kraj). nyní chci díky založení rodiny mít s manželkou a dítětem stejnou adresu, tj. v Praze 5. Potřeboval bych vědět, jak je to se změnou trvalého pobytu právě u mě jako u živnostníka. na co si dát pozor, zda mně kvůli tomu automaticky přijde kontrola atd..
děkuji za info.