Re: hlídání podpůrčí doby od nového roku
Nám školitel řekl, že tvůrci zákona jsou si vědomi, že tento problém nastane a budou unikat peníze, takže asi opravdu nikdo. Protože většina nemocí bude v rámci náhrady mzdy - do těch 14 dní, tak to se podle mne OSSZ snad ani nedozví, přitom do podpůrčí doby by to mělo patřit. Ach jo
:-) jsem také zvědavá na praxi. Může se ještě zeptat? Mě školení teprve čeká....., říkal vám něco o exekucích? Kdo bude srážet, když bude zaměstnanec třeba několik měsíců nemocný a jak se to bude realizovat? Z toho mám docela hrůzu...Nikde to nemůžu najít...
snad by to měli srážet a odvádět na OSSZ (při dlouhodobé nemoci)
ale už nevědí, jak to bude s ofocováním rozsudků apod., kam máte posílat apod., protože se může stát, že dotyčný bude nemocný nějakou dobu - to zašlete ofocený rozsudek (kde je ochrana osobních dat?), pak bude nějakou dobu dělat a zase onemocní (a teď - budete znovu vše ofocovat a posílat nebo si vezmou údaje z předchozích dokumentů, které jste tam kdysi zaslala? Bude jim stačit jen dopis, kde uvedete, že tato exekuce stále trvá a že se nic nezměnilo - účet, vyživ. osoby apod.?)
ale jak to bude u krátkodobé nemoci - to ještě přesně nevědí, ale je prý snad návrh, že by se počítalo jak v zaměstnání, tak z nemoci (u obou by se počítali vyživ. osoby)
Přiznám se, že mi z toho vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Máme zaměstnance, kterým srážím najednou několik exekucí. A je pravda, že u těch krátkodobých to bude taky problém. Když bude zam. např. 30 dní nemocný a bude se to lámat v měsících. ...Vůbec si myslím, že pro velké organizace bylo lepší už zažité vyplácení ND ve výplatě a sníženení odvodů......
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 11. 2008 7:47
Kdo bude hlídat čerpání podpůrčí doby? OSSZ nebo zaměstnavatel? děkuji