Re: návrat do práce po 3 letech
Šéf Vás nechce: tedy má možnost pouze se s Vámi dohodnout, ale to záleží na Vás.Pokud čerpáte rod.dov., můžete uzavřít dohodu o ukončení PP s odstupným, zdůvodnění nechte na šéfovi. Pokud na to nepřistoupíte, tak po skončení RD nastoupíte do zaměstnání tak,jak píšete, protože v průběhu RD Vám může dát výpověď jen z důvodů rušení nebo přemísťování-§ 52 a,b ZP. Po nástupu se zase můžete dohodnout na ukončení PP dohodou s odstupným anebo Vám může dát výpověď s odstupným, je otázka, jak si obhájí nadbytečnost, když vzal místo Vás jiného a místo stále existuje. Lze to napadnout soudní žalobou, ale jak již bylo několikráte psáno, je to běh na dlouhou trať a výsledek je jaksi ne 100% jistý.
Z praktického hlediska: když Vás nechce a vzal si náhradu, asi budete těžko znovu získávat jeho přízeň a bude na Vás hledat blechy, aby se Vás zbavil. Bohužel setkávám se s tím opakovaně v praxi, kdy klient žádá-zpracuj mi něco, abych tu ženskou z mateřský nemusel vzít zpátky- je to z jejich strany až hyenismus,jak se někteří chovají k matkám, které se starají o děti a chtějí se vrátit, ale bohužel doba je taková. Takže zvažte, je to na Vás- buď budete trvat na svých právech a otázka,jak to dopadne nebo se smíříte se stavem jaký je, vezmete odstupné a skončíte.Více Vám neporadím.
Re: návrat do práce po 3 letech
Souhlasím, jen pokud přistoupíte na dohodu a skončíte pracovní poměr dřív, než by byla výpovědní lhůta po výpovědi (2 měsíce, začíná běžet od 1. dne měsíce následujícího po předání výpovědi), řekněte si o vyšší odstupné či nějakou jinou odměnu navíc. Když Vám totiž dají výpověď pro nadbytečnost (i když to těžko zdůvodní), měla byste ještě 2 následující měsíce pracovat a dostat odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku, které však nepodléhá SP a ZP. Jestli budete souhlasit s dohodou, trvejte na uvedení důvodu nadbytečnosti a odstupném, pokud by důvod v dohodě nebyl, odstupné by podlehlo SP a ZP, navíc jim dohodou ušetříte min. 2 platy, když odejdete ihned, takže by mohli přidat aspoň nějakou odměnu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 11. 2008 15:13
Po 3 letech se chci vrátit do práce /děti budou hlídat babičky/ - dle ZP bych měla nastoupit
na místo, které jsem opustila. Ovšem šéf mi řekl, že mě nechce a
že mi dá odstupné. Když jsem studovala ZP, tak jsem došla k závěru,
že mne nesmí propustit, jedině by zrušil pracovní místo, ovšem pracovní místo zůstáva! a odstupné - nevím z jakého důvodu??!!!
Prosím, lze se nějak bránit???????????!!!!!!!!!!!!
ZP - podle mne mluví jasně - musí mne vzít a ta paní, která je místo mne, by měla odejít!!!!!!!!!
děkuji za odpovědi