Re: Nárok na dovolenou
Pokud nastoupil 1.9., potom má jistě odpracovaných alespoň 21 PD, takže není problém nařídit dovolenou na 27.10.
Zam-tel může nařídit dovolenou i předem /pokud je jistota, že dny odpracuje/. Pokud by přesto neodpracoval, tak dle Zák.práce můžete dovolenou, kterou jste vyplatila navíc - srazit.
Pokud není odpracovaných 60 PD, tak se počítají odprac. dny - za každých 21 PD je nárok na 1/12 celor. nároku.
V tomto případě mají vaši nadřízení pravdu. Prostudujte si ustanovení zákoníku práce o dovolené - zaměstnavatel může poskytnout dovolenou, i když nárok na ni ještě nevznikl, ale je předpoklad , že do konce roku vznikne. § 217, odst. 2, není to nic složitého ani nesrozumitelného.
>>Dobrý den všem,
>>žádám všechny chytřejší než jsem já o radu. Máme
>>zaměstnance, který nastoupil 1.9.2008. V měsíci říjnu
>>byla
>>nařízená celozávodní dovolená (27.10.). Jak to mám
>>řešit u tohoto zaměstnance, když neodpracoval
>>potřebných
>>60 směn, ale nadřízení mu do pracovního výkazu
>>dovolenou propsali. Prý s tím, že to takhle řešili
>>vždycky.
>>Moc se mi to nezdá. Neměl by mít spíš neplacené
>>volno?
>
>V tomto případě mají vaši nadřízení pravdu.
>Prostudujte si ustanovení zákoníku práce o dovolené -
>zaměstnavatel může poskytnout dovolenou, i když nárok na ni
>ještě nevznikl, ale je předpoklad , že do konce roku
>vznikne. § 217, odst. 2, není to nic složitého ani
>nesrozumitelného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 11. 2008 9:28
Dobrý den všem,
žádám všechny chytřejší než jsem já o radu. Máme zaměstnance, který nastoupil 1.9.2008. V měsíci říjnu byla nařízená celozávodní dovolená (27.10.). Jak to mám řešit u tohoto zaměstnance, když neodpracoval potřebných 60 směn, ale nadřízení mu do pracovního výkazu dovolenou propsali. Prý s tím, že to takhle řešili vždycky. Moc se mi to nezdá. Neměl by mít spíš neplacené volno?