Re: Rezerva na opravy hmotného majetku.
Ne, obecně platí, že čerpat rezervu již v roce, kdy má být tvorba rezervy teprve dokončena, nelze. Pro váš konkrétní případ lze ostatně nepřípustnost čerpání již v roce 2008 dovodit i z § 7 odst. 4 zákona o rezervách, který říká, že do počtu zdaňovacích období rozhodných pro účely výpočtu rezervy se nezapočítává zdaňovací období, ve kterém se předpokládá zahájení opravy. Takže byste započítal jen rok 2007 a ne už rok 2008, čili byste celou rezervu vytvořil v roce 2007 a tím byste porušil právě § 7 odst. 7 zákona o rezervách.
>Dobrý den,
>nerozumím dobře znění zákona o rezervách č. 593/1992
>Sb. par. 7, a sice:
>
>pochopil jsem, že rezerva (odst.7) nesmí být tvořena
>pouze na 1 zdaňovací období, tj. musí být tvořena
>minimálně na 2 zdaňovací období.
>Ale není mi jasné to čerpání. Když musím tvořit
>minimálně 2 období, mohu už ve druhém období začít tuto
>rezervu čerpat? Nebo čerpat lze až v období, kdy už
>netvořím rezervu?
>Rezervu na opravu výrobní haly jsme začali tvořit v
>roce 2007 a dále tvoříme v roce 2008. Do plánu rezervy
>jsme zadali rozpouštění až v roce 2009. Ale mě zajímá,
>zda by tam v té kartě (čistě teoreticky) mohlo být
>čerpání jak v roce 2008, tak i v roce 2009 ??
>
>Díky a zdraví Tom
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 11. 2008 8:20
Dobrý den,
nerozumím dobře znění zákona o rezervách č. 593/1992 Sb. par. 7, a sice:
pochopil jsem, že rezerva (odst.7) nesmí být tvořena pouze na 1 zdaňovací období, tj. musí být tvořena minimálně na 2 zdaňovací období.
Ale není mi jasné to čerpání. Když musím tvořit minimálně 2 období, mohu už ve druhém období začít tuto rezervu čerpat? Nebo čerpat lze až v období, kdy už netvořím rezervu?
Rezervu na opravu výrobní haly jsme začali tvořit v roce 2007 a dále tvoříme v roce 2008. Do plánu rezervy jsme zadali rozpouštění až v roce 2009. Ale mě zajímá, zda by tam v té kartě (čistě teoreticky) mohlo být čerpání jak v roce 2008, tak i v roce 2009 ??
Díky a zdraví Tom