Re: práce ve svátek-prosím
Ano je to včera a bylo to tak i 28.10. zaměstnanec odpracoval 8 hodin a dostal zaplaceno 8 hodin ve mzdě a k tomu 100% /8hod.x prům.pro náhrady/ příplatek za práci ve svátek. Ale dohaduje se, že mu náleží mzda za práci ve svátek, přípatek za přesčas /za 8hodina/ a příplatek za práci ve svátek! Nevím jak mu to vysvětlit a už jsem z toho zmatená i já.
Někdy je to problém jim vysvětlit, že práce ve svátek není přesčas.
Taky s tím mám někdy problém jim to podat, aby to pochopili, ale přesčas by to byl jen v případě, že by odpracoval víc než 8 hodin - třeba 12, pak by ty 4 hodiny byly i přesčas.
Vysvětlete mu, že přesčas je to, co je odpracováno nad týdenní pracovní dobu, tedy v jeho případě nad 40 hodin. Má nárok na mzdu a příplatek za svátek. Na přesčasový by měl nárok, kdyby pracoval např. 5. července. To vyšel svátek na sobotu, to by přesčas byl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 11. 2008 9:58
zaměstnanec pracoval 28.10. - 8hodin. dostane zaplaceno-8hodin mzdy + 8hodin 100%příplatek za práci ve svátek, když nelze vybrat NV? A dostane ještě i 8hodin příplatek za práci přesčas? Nějak se v tom motám. Moc děkuji.