Práce ve svátek - noční směna

• (neregistrovaný)

19. 11. 2008 7:02

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je to s proplacením svátku. Dělám na směny, na svátek mi připadla noční směna - tj. 16.11. jsem nastoupila na noční směnu v 17:45 hod a končila jsem 17.11. v 6:15 hod. Mám dotaz, zda mám nárok při výše uvedené směně příplatek za svátek. Účetní mi tvrdí, že do práce ve svátek se počítá jen ranní směna a noční v den svátku. Prosím o potvrzení, či vyvrácení pravdy účetní. Nějak mě tím domátla. Předem moc díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 11. 2008 14:47

VH (neregistrovaný)

Re: Práce ve svátek - noční směna
      Podle ZP (§ 91 odst. 5) platí, že u zaměstnavatele, u něhož zaměstnanec koná práci v nočních směnách, začíná den prac. klidu (tj. den nepřetržitého odpočinku v týdnu a svátek) hodinou odpovídající nástupu zaměstnanců té směny, která v týdnu nastupuje podle rozvrhu prac. směn jako první, přičemž toto pravidlo může být použito i pro účely odměňování. Odpovědi Vaší účetní bych rozuměla, pokud by
      - Váš zaměstnavatel definoval týden jako období od pondělí do neděle,
      - první směna by nastupovala do práce v pondělí v 6.15 hodin a
      - Váš zaměstnavatel rozhodl o uplatnění zmíněného pravidla i v oblasti odměňování (noční směny předpokládám).
      Při uplatnění tohoto pravidla se svátek neposuzuje kalendářně (od půlnoci do půlnoci), ale např. od 6.00 do 5.59 dalšího dne

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).