Re: Student a práce na částečný pracovní
Budete platit všechno, jak každý zaměstnanec, sociální pojištění - nárok na nemocenskou, a zdravotní pojištění. Předložte v práci potvrzení o studiu a podepište prohlášení k dani ze mzdy, abyste tím uplatnila slevu na osobu a na studentku, tím budete zřejmě bez daně. V případě, že vám vyjde měsíčně méně než 8000, nebudete muset doplácet na zdravotním pojištění do minima, jelikož jste studentkou.
Re: Student a práce na částečný pracovní
Pokud sjet podepsala prohlášení k dani, pak vám z vaší mzdy nebude sražena žádná daň (9500 hr.mzda- superhrubá 12825- z toho dan 1935, alůe sleva na popl. je 2070, takže sleva na popl pokryje vypočtenou daň), pouze sociální (760 Kč) a zdravotní (428 Kč). V případě vyšší mzdy byste mohla uplatˇovat i slev na studenta, ale při tomto příjmu to není potřeba. Ale potvrzení o studiu stejně doat musíte, protože je za vás plátcem ZP i stát a kdyby vám teřba někdy nevycházelo ZP z min. mzdy, musela by jinak mzdová dopočítávat (u osob, za něž je plátce stát, nemusí)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 11. 2008 21:37
Dobrý den,
jsem studentka VŠ (prezenční forma), je mi 21 let a příští týden nastupuji do zaměstnání na poloviční pracovní úvazek (30 hodin týdnně). Můj plat bude činit 9500 kč a chtěla bych se zeptat, co všechno a v jaké sumě se mi z hrubé mzdy strhne. Děkuji moc za odpověď