Re: Daň z příjmu,prodej nemovitosti,dědi
1/ Jste si jist , že budete platit daň z příjmu ? Přečtěte si osvobození v §4 odstavec b
2/Rozdíl vychazí z §10 odstavec 5, takže odpověď je ano
Nebudu kopírovat §, najdete zde http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dprij/cast1.aspx
>>Dobrý den, prosím poraďte, v r. 2008 mi zemřel otec,
>>zdědil jsem garáž, prodávám ji, kromě daně z převodu
>>nemovitosti musím zaplatit i daň z příjmu.
>>Prosím o radu, KDE NAJDU, jestli je pravdou toto
>>tvrzení:
>>Daň z příjmu po prodeji této nemovitosti zaplatím
>>ALE
>>JEN Z ROZDÍLU PRODEJNÍ CENY A CENY NENOVITOSTI PŘI
>>OCENĚNÍ DĚDICTVÍ. Je tomu skutečně tak?
>>Děkuji
>1/ Jste si jist , že budete platit daň z příjmu ?
>Přečtěte si osvobození v §4 odstavec b
>2/Rozdíl vychazí z §10 odstavec 5, takže odpověď je
>ano
>Nebudu kopírovat §, najdete zde
>http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dprij/cast1.aspx
>
>Děkuji za odpověď. Tím osvobozením si skutečně nejsem jistý, situace se má tak, že dědictví po otci jsme se účastnili já a moje matka (jeho manželka) a matka se u notáře zřekla dědického i svého podílu na garáži v můj prospěch (jsem jediný syn), nyní i jediný vlastník. Jsem od daně za prodej garáže osvobozen? Má nějaký vliv doba, po kterou vlastnil garáž můj otec a to, že pozemek není jeho? Ještě prosím o informaci, jak starý může být odhad nemovitosti, stačí mi z 5/08? Musím podávat nějaké - byť nulové přiznání? Děkuji
Pokud Váš otec vlastnil garáž déle než 5 let, je příjem z prodeje osvobozen.Osvobozené příjmy od daně z příjmů se do přiznání neuvádí. Jak starý odhad musí být nevím, dejte nový dotaz, určitě někdo odpoví.
Znalecký posudejk potřebujete pouze pro stanovení daně z převodu nemovitosti. Tvrdí se, že by neměl být starší jak 1 rok. Ale někde jsem četla, že je vyžadován nový znalecký posudek, pokud za dobu od původního posudku do doby prodeje došlo ke změně v cenách nemovitostí. Já bych asi použila původní, který byl vypracován k dědickému řízení.
Nezapomeňte ale v lednu 2009 podat dílčí přiznání k dani z nemovitosti (
záleží kdo je zatím plátcem daně z nemovitosti, buď vy nebo vaše matka).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 11. 2008 2:01
Dobrý den, prosím poraďte, v r. 2008 mi zemřel otec, zdědil jsem garáž, prodávám ji, kromě daně z převodu nemovitosti musím zaplatit i daň z příjmu.
Prosím o radu, KDE NAJDU, jestli je pravdou toto tvrzení:
Daň z příjmu po prodeji této nemovitosti zaplatím ALE JEN Z ROZDÍLU PRODEJNÍ CENY A CENY NENOVITOSTI PŘI OCENĚNÍ DĚDICTVÍ. Je tomu skutečně tak?
Děkuji