Re: platba v restauraci
to je sice pěkné Váš problém ale tak mi vysvětlete jednu věc ,přijde vám 10 lidi co bude platit bankovkou 5000 kč to máte v kase 100000 ? v drobných mincích nebo skáčete vedle na poštu? Ono se to pěkně píše ale hůř dělá já mohu mít v kasírce 20000 a během jedné hodiny tam sice bude více ale drobné žádné :-( proto scháním radu
Platnou bankovku, která je celá a celistvá, jste povinna akceptovat dle vyhl. ČNB č. 37/1994 §1 odst. 1 písm. a). Jako právnická osoba nesmíte odmítnout ani bankovky opotřebené oběhem. Z této povinnosti se nemůžete vyvázat ani žádným oznámením či upozorněním. Za porušení této vyhlášky ale není stanovena sankce.
V tomto konkrétním případě ještě povinnost zůstává, ale jinak máte pravdu - dle vyhl. NBS č. 465/2001 může právnická i fyzická osoba odmítnout přijmout mince či bankovky, "ak súčet hodnoty slovenských mincí a bankoviek 4násobne prevyšuje hodnotu nákupu". Mimo to, pokud vím, se chystá nějaké omezení pro použití nejvyšších nominálů eurobankovek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 11. 2008 17:18
prosím vás nevíte někdo jak vysokou bankovkou může platit zákazník v restauraci, je to nějak omezeno ? jde mi o to že někdo může platit 5000 kč a jeho útrata je jen 150kč mohu tuto bankovku odmítnout popř. dejte odkaz na nějaký zákon děkuji