Re: koupě bytu do OV
Zálohu na sluižby (spojené s užíváním bytu) budete platit správci, kterého obvykle určuje developer. Nebudete-li se správcem spokojeni (což je časté, zejména jedná-li se o firmu s developerem spřízněnou), můžete jako SVJ smlouvu se správcem ukončit a najít si jiného. Na peníze musíte dostat doklad, kde bude uveden i účel platby.
pokud budu chtít ze SVj vystoupit a udělat si vlastní (samostatný bytový dům - samozřejmě všichni nájemníci daného domu budou souhlasit) tak zase budu muset platit nové poplatky za založení SVJ. je to tak? Pokud ano, je možné se proti SVJ všech dohromady ohradit ještě na začátku? děkuji
Společenství vlastníků jednotek jako právnická osoba, určená pro správu domu, vzniká v domě ze zákona jakmile jsou splněny přísl. (v zákoně uvedené) podmínky. Členem SVJ jsou všichni vlastníci všech jednotek (tedy každý vlastník jednotky) v budově (ať chce nebo nechce). První shromáždění vlastníků, na kterém se institucionalizuje SVJ, svolává obvykle developer. Na něm (shromáždění) je přítomen notář, přijímají se tam Stanovy SVJ a volí výbor SVJ. Pokud se na tom SVJ (třeba po "zkušebním" roce) usnese, lze změnit správce. U jednoho domu může být jen jedno SVJ. Z SVJ nelze vystoupit - jste jeho členem dokud jste vlastníkem jednotky v domě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 11. 2008 11:44
ahoj, prosím o radu, kupuji byt do OV, který je nově postavený firmou. Ve smlouvě není nikde uvedeno, že před převzetím bytu budu muset ještě zaplatit správní poplatek spojený s vkladem do katastru. Může tento poplatek po mě firma požadovat a nebo by to měla zaplatit ta firma? A ještě chce po mě 7053,-- za zálohy na služby. ani nevím za jaké, poslali jen dopis, kde je po mě při převzetí budou chtít. děkuji moc radu.