Re: vratka ze sociálky,jak se daní ?
Protože v roce 2007 bylo v daňových nákladech, teď je to v daň. příjmech.Platby za rok 2008 se bude účtovat již nedańově a přeplatky také.
Konec roku se blíží a jistě budou tací, kteří nepožádali o vrácení přeplatku. A jelikož kolem tohoto problému se rozvíjí diskuze, ve které se objevují rozdílné názory, zaslala jsem dotaz do redakce odb. časopisu z dotazem, jak má být postupováno. Zda lze postupovat podle závěru z KOV KDP ČR č.200/27.11.07 na téma: „ Uplatnění pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění v základu daně na přelomu let 2007 a 2008“, nebo, zda je nutno postupovat podle § 5 odst. 6 ZDP, na který se někteří diskutující odvolávají.
Bylo mi odpovězeno, že k výše uvedenému tématu je závěr ze strany Ministerstva financí konečný. Ministerstvo financí ČR zaujalo k problematice pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění na přelomu r. 2007 a 2008 a vyslovilo naprostý souhlas se závěry předkladatele.
Návrh předkladatele: V případě OSVČ vedoucího DE, kdy přeplatek SP a ZP za rok 2007 nebude vrácen, je možno postupovat následovně. Přeplatek sociálního a zdravotní pojištění za rok 2007 nebyl v roce 2008 vrácen, tento příjem ani nemohl být zachycen v daňové evidenci poplatníka, OSVČ vedoucího daňovou evidenci není povinna postupovat dle § 5 odstavce 6 zákona o daních z příjmů, nejedná se příjem poplatníka.
Je tedy na každém, jak s přeplatkem naloží.
Zápis z KOV KDP ČR lze najít na http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/
>>>>>Dobrý den,
>>>>>když jsem jako fyzická osoba obdržel přeplatek ze
>>>>>sociálky z roku 2007 v roce 2008, musím to zdanit ??
>>>>ano
>>>Proč ?
>>Protože v roce 2007 bylo v daňových nákladech, teď je
>>to v daň. příjmech.Platby za rok 2008 se bude účtovat
>>již nedańově a přeplatky také.
Vážená dámo, buďte tak laskavá a podávejte přesné informace, např. zápis KOV z 27.11.2007 je zde
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/SID-3EA9846B-C09BDA0B/cds/KV27112007.pdf
a v něm si každý může ověřit že ve vašem příspěvku nepíšete pravdu - str. 57 dole je:
4. Návrh na opatření
Po projednání v Koordinačním výboru doporučujeme přijaté závěry publikovat
Stanovisko Ministerstva financí – NOVÉ
Souhlas se závěry předkladatele. Na základě doplňujícího dotazu předkladatele při projednávání příspěvku MF doplňuje, že na straně poplatníka, který nevede účetnictví, je zdanitelným příjmem přeplatek na sociálním a zdravotním pojištění za zdaňovací období 2007 a starší, vrácený příslušnou pojišťovnou počínaje r. 2008. Pokud přeplatek příslušnou pojišťovnou vrácen nebude, o zdanitelný příjem poplatníka, který nevede účetnictví, se nejedná.
Kde byl tento návrh na opatření publokován?
Pracujeme podle stávajících zákonů, nebo podle toho že jedna paní povídala a je jedno jestli v odborném časopise, na MFČR nebo v KOV nebo na BC?
Ale pravdu máte v tom, že se každý musí rozhodnout sám.
OT dotaz:
Vy jste si nevšimla co je podstatou otázky?l
Na vámi uvedeném odkazu
>http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/
se nenajde NIC.
Pokud uvádíte ==zaslala jsem dotaz do redakce odb. časopisu == uveďte také kterého časopisu, většinu těch stanovisek známe, tak aby se nám ta stanoviska nepletla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 11. 2008 13:15
Dobrý den,
když jsem jako fyzická osoba obdržel přeplatek ze sociálky z roku 2007 v roce 2008, musím to zdanit ??