Re: ŘD při mateřské dovolené?
Ale já na mateřské teoreticky ještě jsem,do 4 let dítěte ještě pobírám 3800Kč.Tak nevíte,jak by to u mě mělo být?>>>Dobrý večer.Chtěla bych se zeptat,jestli mám nárok na
>>>řádnou dovolenou a její proplacení během
>>>mateřeké?Něco
>>>takového jsem zaslechla.V říjnu 2005 jsem nastoupila
>>>mateřskou dovolenou,do 3 let dítěte mně v práci
>>>drželi
>>>místo,teď 18.11. jsem už opět nastoupila do práce a
>>>zaslechla jsem,že někde proplácí celých 25dnů
>>>dovolené
>>>při mateřské.Můžete mně někdo prosím odpovědět?Předem
>>>moc děkuji Majka.
>>
>>Dobrý večer, mateřská dovolená je z hlediska nároku
>>na
>>dovolenou brána jako odpracovaná doba a tudíž za ní
>>nárok skutečně vzniká. Tato dovolená se ale musí
>>čerpat
>>(většinou před nástupem na RD), nelze jí proplácet
>>(pokud nekončí PP).
>
>Jenže možnost čerpat dovolenou až po skončení
>rodičovské je až od platnosti nového zákoníku práce. Pokud
>jste nepožádala o čerpání hned po skončení mateřské, tak
>vám propadla.
Re: ŘD při mateřské dovolené?
Mateřská není doba pobírání rodičovského příspěvku. Mateřská dovolená je to období obvykle 28 týdnů kolem porodu, kdy žena zpravidla čerpá peněžitou pomoc v mateřství ("velkou mateřskou od zaměstnavatele"). Za tuto dobu vzniká nárok na dovolenou na zotavenou. Za dobu čerpání rodičovské dovolené (která nijak nesouvisí s rodičovským příspěvek a je maximálně do tří let věku dítěte) ani za neplacené volno (tedy tu dobu, kdy vám po zaměstnavatel dovolil být doma i po třetím roce života dítěte) dovolená nenáleží.
Každopádně pokud vám jde o nevyčerpanou dovolenou z roku 2005 (kdy jste čerpala mateřskou dovolenou), tak ta už propadla a nijak se nenahrazuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 12. 2008 19:09
Dobrý večer.Chtěla bych se zeptat,jestli mám nárok na řádnou dovolenou a její proplacení během mateřeké?Něco takového jsem zaslechla.V říjnu 2005 jsem nastoupila mateřskou dovolenou,do 3 let dítěte mně v práci drželi místo,teď 18.11. jsem už opět nastoupila do práce a zaslechla jsem,že někde proplácí celých 25dnů dovolené při mateřské.Můžete mně někdo prosím odpovědět?Předem moc děkuji Majka.