Re: Mateřská v ochranné lhůtě
Já myslím, že problém nebude ani tak v ochranné lhůtě, jako v tom, že pravděpodobně nesplní podmínku 270 dnů pojištění v předchozích dvou letech, které by musela mít pro každý nárok. Doby pojištění lze započítat jen jednou a není možné dny v jednom zaměstnání rozdělit.
Podmínku 270 dnů splní - v dotazu jsem uváděla, že pracovala u nás rok, takže má cca 365 dnů splněno. Uváděla jsem, že mi vlastně nyní nemůže prohlásit, že od ukončení do nástupu na PPM není nikde jinde sociálně pojištěna či vedena na ÚP..., protože jí běží pracovní poměr u mateřské organizace.
No to jo, ale pak by nesplnila v tom novém zaměstnání, protože tu dobu u vás by už nemohla započítat.
Ale jí tam také souběžně trvalo pojištění. Píšu, že v době rodičovské dovolené nastoupila do dalšího zaměstnání na dobu jednoho roku a skončila 31.8.2008. Nyní od 11/08 žádá o dvě mateřské, tj. u svého zaměstnavatele a požaduje druhou u nás.
Jenže abych jí mohla vyplácet, tak se domnívám, že mi musí prohlásit že jí nevzniklo někde jinde pojištění po ukončení zaměstnání do nástupu na MD ? To přece také prohlašují nemocní pokud chtějí pobírat nemocenské dávky a pokud někde pracují, tak nemohou souběžně čerpat dvě nemoci...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 12. 2008 20:24
prosím o co se mohu opřít při vysvětlení zaměstnankyně, která u nás byla na rok zaměstnáná v době rodičovské dovolené u svého zaměstnavatele. 31.8.2008 ukončila u nás pracovní poměr.
Nyní poslala žádost o PPM a trvá na tom, že má nárok na dvě mateřské, tj. u hlavního zaměstnavatele kde stále pracuje a u nás z titulu ochranné lhůty. Mám ale pocit, že pokud jí běží další zaměstnání, tak ochranná lhůta jí u nás již neběží. Dvě mateřské by brala jen v případě, že by u nás neukončila zaměstnání. Děkuji