Re: RČ a č. OP ve smlouvách
To je právě ono. Je to docela velká firma a lidi začali kontrolovat údaje a strašně se divili, že jim na těch smlouvách nesedí právě č. OP a vznikali tak zbytečné zmatky. Samozřejmě to sedělo lidem, který mají nový OP. Jen mi šlo o to, jestli na těch smlouvách může být vůbec č. op uvedeno. Vím, že se to dřív hodně řešilo.
V zákoníku práce ani v zákoně o daních číslo OP uvedeno jako náležitost není.
Vy máme na smlouvách také uvedené číslo OP, ale vždy jsem si myslela, že to musí být pouze aktuální číslo OP v podpisu pracovní smlouvy. Protože podle toho OP se kontrolují údaje uvedené zaměstnancem. Dodatek na zněmu číslo OP, doopravdy mě nenapadlo dělat :-) Myslím, že od ledna toho bude víc než dost.
Souhlas s použitím rodného čísla je taková typická úřednická šaškárna. Když nepodepíšete, nedostanete práci, neotevřou vám účet v bance...
Ze zákona (viz náležitosti mzdových listů § 38j zákona o daních) ho musí zaměstnavatel uvádět na pracovních dokumentech, které archivuje nebo poskytuje úřadům.
Totéž třeba různé banky, pojišťovny, školy, apod. Musí se uvádět v obchodním rejstříku (viz obchodní zákoník) u každého, kdo je členem nějakého statutárního orgánu (jednatel, společník S.R.O., dozorčí rady a představenstva A.S., správní rady O.P.S.).
Teď vláda připravuje jakýsi veřejný rejstřík občanských sdružení, kteých je v Česku asi 80000.
Takže na internetu snadno dohledáte R.Č. prakticky každého Čecha.
Média masírují lidi, že R.Č. je tajný údaj a že za nic na světě ho nikomu nesmí sdělit a kdo ho po vás chce je podezřelý a hned ho hlašte na policii...
Já žádné zaměstnance nemám, mám ale cca 50 brigádníků na DPP a to je vždycky dohadování okolo R.Č., že prý "slyšeli", že R.Č. nesmí poskytovat a že mi ho nedají.
Osobně jsem na R.Č. taky háklivý a nelíbí se mi, že musí být uvedeno v OR, ale co naděláte, chtěl jsem se soudit se státem, ale bylo mi rozmluveno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 12. 2008 8:53
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak je to s používáním rodného čísla a čísla občanského průkazu ve smlouvách. Minulý týden nám v práci dávali podepsat dodatky ke smlouvě a tyto údaje tam byly uvedeny. Myslela jsem, že by tam být neměly.
Ale je fakt, že při nástupu jsem podepisovala souhlas s použitím rodného čísla.