Re: Mohu se bránit? (pochybení FÚ)
Asi vás moc nepotěším, ale domnívám se, že chyba není na straně FÚ, ale na Vaší. vy jste chybně podal daňové přiznání. POuze ostravský FÚ na to nepřišel. Myslím, že můžete zkusit požádat o prominutí těch úroků, ale nevím, jestli to projde. ale třeba Vám poradí ještě někdo něco jiného...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 12. 2008 20:12
Dobrý večer ve spolek,
jelikož nejsem moc zběhlý v zákonech a tady na diskuzi jsem viděl spoustu chytrých hlav, rád bych požádal o radu.
Minulý týden mne kontaktovala úřednice FÚ pro Prahu 9, že se mám dostavit a že budu muset doplatit daň.
Abych objasnil celou situaci - koupili jsme byt na hypotéku. Byt vlastníme od 4/2008 (zápis do katastru nemovitosí je 4.4.2008), hypotéku platíme od 9/2007. Při podání daňového přiznání jsem si odečetl od daňového základu úrok za hypotéku zaplacený 9-12/2007. Daňové přiznání jsem podával v Ostravě. Zde mi však zaslali bez připomínek přeplatek na dani a tak jsem spokojeně žil dál až doteď. Dnes mi bylo vysvětleno, že FÚ Ostrava udělal chybu - nemohl jsem si odečíst úrok, když jsem nebyl vlastníkem bytu. To bych ještě unesl - daně se mají platit podle zákona a v něm opravdu stojí, že si úroky odečíst nemohu, pokud v daném roce nemovitost nevlastním. Co mne však zaráží je to, že budu platit úrok z prodlení za měsíce 4-12/2008. A tady bych se rád zeptal, zda-li mám nějakou možnost se vyhnout placení úroků, když vlastně pochybil FÚ Ostrava, který kdyby na celou záležitost přišel, tak bych zaplatil daň již v dubnu a nebyl by problém. Tím, že jsem měnil trvalé bydliště a přešel jsem pod jiný FÚ, tak na to přišli.
Lze nějakým způsobem požadovat kompenzaci za chybu FÚ?
Mockrát děkuji za pomoc a jsem s pozdravem
Petr Kovařík