Re: Půjčení vozu/HM/ mému druhovi
1) Ano, smlouva o vypůjčce.
2) Váš druh by si uplatnil klasické cesťáky (náhrada za opotřebení + náhrada za PHM). Měl by ale zaměstnavateli oznámit, že SD je již za toto auto hrazena.
3) V knize jízd budete evidovat služební a soukromé jízdy a podle poměru služebních a soukromých jízd budete upravovat i výdaje související s autem (odpisy, pojištění, údržba, opravy apod.) mimo SD. Všechny nákupy PHM by pak měly být evidovány ve vaší DE (a to i když je koupí váš partner).
4) Pokud jste plátcem DPH, pak vždy k datu podávání DaP k DPH (měsíc, čtvrtletí) na základě dokladu o použití odvedete DPH ze zd. plnění, u kterých bylo DPH uplatněno a to dle zjištěného poměru služebních a soukromých jízd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 12. 2008 11:09
Dobrý den. Prosím, pomozte mi. Podnikám a mám auto v majetku firmy. Nemám však tolik jízd a tudíž není tento automobil zcela využit. Od nového roku můj druh nastupuje do nového zaměstnání a tam požadují aby měl vůz, s kterým by občas jezdil na služební jízdy a vypisoval cestovní příkazy. Nevidím v tom problém,přes den by jezdil on a odpoledne bych si vyřidíla své věci já. Jen nevím, jak to udělat účetně.Musela bych napsat smlouvu o výpůjčce? Jak bych dělala roční odpis? V poloviční výši nebo nějak alikvótní částí? A co můj druh? Mohl by dělat v novém zaměstnání klasické cesťáky, které by se vypočítávaly normálně i s náhradou /amortizací/ ? Děkuji moc za odpověď.