Re: §90 zvláštní režim nebo normální??
Pokud se jedná o nákladní auto, pak prodej plátcem musí být vždy s DPH. Vyjímka v § 90 platí pouze pro obchodníky s použitým zbožím. Nemůže tedy zvl. režim použít s.r.očko, které není obchodníkem s použitým zbožím. Pokud se jedná o prodej osobního auta, pak tento prodej je od DPH na výstupu osvobozen (pokud nejde o prodej zboží, ale auta , které bylo v OM plátce) - § 62 odst. 2.
Pokud jste obchodník s použitým zbožím, pak můžete použít zvl. režim, pokud by vám bylo nákladní auto dodáno od neplátce nebo se jedná o osobní auto.
Pokud vám bylo dodáno plátcem, pak si vyžádejte řádný DD s uvedením všech předepsaných náležitostí. Rozhodně si nemůžete DPH vypočítat sám.
Re: §90 zvláštní režim nebo normální??
Ale jestliže mi tento plátce nevystaví daňový doklad na prodej OA - protože ho prodává bez daně, tak já ho jako prodej zboží nemůžu osvobodit od dph - musel bych ho zavést do majetku, že. Ale já ho hned po koupi zase prodám. Nebylo by to "divné", kdybych ho měl v majetku pouze 14 dní nebo měsíc? A co silnička?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 12. 2008 18:47
Dobrý den,
už jsem tady kolem toho přečetl hodně, ale teď jsem z toho jelen!
Můžete mi poradit?
s.r.o. koupila od jiné s.r.o. použitý automobil - oba jsou plátci DPH. Je k tomu jen smlouva o prodeji, kde je uvedena celková částka 124000,-, není vyčíslena dph a ani zmínka o ní, žádný odkaz na §90. s.r.o. toto auto prodala hned přes autobazar fyzické osobě za 215000,-. Ve smlouvě je opět uvedena jenom celková částka bez nijakého odkazu na §90. Já teď nevím, jestli mám uplatnit zvláštní režim (že odvedu dph jen z 90000) nebo jestli si můžu uplatnit daň na vstupu (19798 - bráno ze shora) a odvést daň na výstupu (34168 - také bráno ze shora).
Také mi není jasné, jak bych případně zaúčtoval to DPH při zvláštním režimu, řádek přiznání vím.
prosím chytré hlavy!!