Re: smlouva o dílo dle ObZ a ObčZ
závazkové vztahy mezi subjekty uvedenými v § 261 obch.zákoníku se řídí obch.zák.
Jde-li o vztah dvou úpodnikatelů, tak obch.zák.-smlouva o dílo.
Pokud by byl jeden podnikatel a druhý nepodnikatel, tak buď dle obch.zák. s písemnou dohodu, nebo podle občan.z.
Stačí takto?
Veporozuměl jsem, co vlastně klient chce, dva smlouvy na jeden závazek?
Děkuji za odpověď, ano klient chce, aby se jedna smlouva řídila Obch.Z i Obč.Z zároveň, mně se ale zdá, že by nakonec ta smlouva byla neplatná a nevím, zda takovou hloupost podepisovat. Nikdy jsem se s tím nesetkal. Jen nevím ,jak mu mám vysvětlit, že jeho požadavek je mimo.
Pokud jen chce, aby ve smloubě bylo konstatováno, že vztahy se řídí obch. a obč. zákoníkem , tak je to sice blbost, ale není to důvod neplatnosti smlouvy. Jak psáno výše, vztahy mezi podnikateli se řídí obch.zákoníkem, ale může nastat moment, kdy i obč.z., např. sml.o půjče, postoupení pohledávky atd. U Vás jde jak píšete o smlouvu o dílo, čili jednoznačně obch.zák., protože upravuje tento vztah pojmenovanou smlouvou.Jak mu to vysvětlíte, nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 12. 2008 8:36
Dobrý den, je možné uzavřít smlouvu o dílo dle Obchodního zákoníku a dle Občanského zákoníku zároveň? Zdá se mi to nesmysl, ale klient to po nás požaduje. Máte s tím prosím nějakou zkušenost? Děkuji