Re: Účetní a daňové odpisy
Účetní = daňové je vždy problém.Musíte si pohrát s odpisovým plánem, aby jste to napravili. U majetku , který odpisujete v dalšich letech, to neni až takový problém, uvedete př. v první odpisové skupině je měsíční účetní odpis (40/12)3,33 %. Horší je to u majetku, který jste zařadily letos letos např. v lednu pc za 50 tis (tady se účetní dostanou na daňové) a v říjnu také za 50 . Každý z těchto PC, bude mít jiný (účetní) odpisový plán .Asi je to nesrozumitelné, doufám, že jsem Vás alespoň trochu navedla.
Re: Účetní a daňové odpisy
Vy byste hlavně neměla vést odpisy podle toho, jak Vám to umožňuje software, ale jaká je skutečnost opotřebení - to je účel účetních odpisů. Takže Vaši otázku, jestli je lepší pokračovat nebo přepočítat odpisy, bych nechala posoudit někoho, kdo dokáže kvalifikovaně odhadnout životnost majetku a podle toho bych rozhodla, zda je nutné udělat přepočet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 12. 2008 8:55
Dobrý den, koukala jsem do dotazů, ale nenašla jsem odpověď na svůj dotaz. Účtujeme v PÚ. Máme stanoveny stejné účetní a daňové odpisy. Od nového roku přecházíme na nový účetní software, který nemumí účetní a daňové odpisy shodné. Musela by na to být programová úprava. Prosím o radu: je možné u stávajících odpisů, které máme ve starém programu a převádíme do nového, změnit účetní odpisy, tím že budou jiné od daňových, když upravíme odpisový plán? Nebo by bylo lepší, aby tento původní majetek byl odepisován stejně, tzn. shodné účetní a daňové odpisy?