Re: Minimální mzda-životní minimum
zaměstnanci musíte dát alespoň zaručenou mzdu (minimální mzda se týká jen prací, které nejsou náročné apod.)
vůbec nechápu, jak to s tím penzijním poj. myslíte - přoč byste jim peníze strhávala, ale odesílat si je budou sami? Vždyť to nemá logiku, co chcete provádět?
když chcete přispívat zam-ci na jeho penzjko, tak přece ze zákona můžete každému až do výše 24 000Kč/rok (nesráží se SP, ZP, daň)
Nevím, proč to tak mám dělat, přišla s tím firma zprostředkující penzijko. Prý běžně ve všech firmách tohle dělají. Částka, kterou si zaměstnanec bude chtít dávat na penzijko, se přepočte na hrubou částku, o kterou se následně sníží jeho hrubá mzda. To je vše, co o tom vím. Tím se sníží náklady zaměstnavatele. Nic víc o tom nevím, jen mě zajímá, jestli tohle vůbec můžeme dělat, sahat lidem do hrubé mzdy.
>>>Dobrý den, zaměstnancům dáváme podepisovat nový
>>>platový výměr v důsledku zavádění penzijního
>>>připojištění.
>>>Jde o to, že se zaměstnancům bude strhávat z hrubé
>>>mzdy
>>>částka (v hrubém), kterou si zaměstnanci budou (v
>>>čistém) zasílat na penzijko. Zakomponovali jsme do
>>>nového
>>>platového výměru, že zaměstnanec bere na vědomí, že v
>>>případě že nedosáhne minimální mzdy (8000,-), dojde k
>>>přerušení placení pojistného, myslíte, že je to tak
>>>dobře? Nebo musí zaměstnanci zůstat životní minimum?
>>>Nějak se mi tyto dvě věci pletou.
>>
>>zaměstnanci musíte dát alespoň zaručenou mzdu
>>(minimální mzda se týká jen prací, které nejsou
>>náročné apod.)
>>
>>vůbec nechápu, jak to s tím penzijním poj. myslíte -
>>přoč byste jim peníze strhávala, ale odesílat si je
>>budou sami? Vždyť to nemá logiku, co chcete provádět?
>>když chcete přispívat zam-ci na jeho penzjko, tak
>>přece ze zákona můžete každému až do výše 24
>>000Kč/rok
>>(nesráží se SP, ZP, daň)
>Nevím, proč to tak mám dělat, přišla s tím firma
>zprostředkující penzijko. Prý běžně ve všech firmách tohle
>dělají. Částka, kterou si zaměstnanec bude chtít dávat
>na penzijko, se přepočte na hrubou částku, o kterou se
>následně sníží jeho hrubá mzda. To je vše, co o tom
>vím. Tím se sníží náklady zaměstnavatele. Nic víc o tom
>nevím, jen mě zajímá, jestli tohle vůbec můžeme dělat,
>sahat lidem do hrubé mzdy. Odesílat si peníze lidé nebudou sami. To bude odesílat z-tel na základě faktury, kterou vystaví firma, která pojištění zprostředkovala.
podívejte se do historie dotazů - těchto dotazů je zde na toto téma v poslední době více
nevím o tom, že by to byla běžná praxe u zam-telů, tak, jak popisujete
běžné je, že pokud chce zam-tel přispívat zam-cům, tak jim přispívá dle zákona, tzn. do výše 24 000Kč/rok (neplatí se SP, ZP, nedaní se), jen to proběhne přes výplatní pásku, aby bylo jasné, kolik firma přispěla a ihned zam-ci na jeho penzijní připoj. odeslala
tento způsob, jak ho popisujete, je nesmysl (asi to dělá nějaký nezkušený poradce, který ale chce získat jenom provize pro sebe - ostatní ho vůbec nezajímá, zda je to v souladu se zákony)
Myslím si, že sebrat zaměstnanci část hrubé mzdy a tu posílat na penzijní připojištění není až tak výmysl pojišťováka, ale zaměstnavatele, který dostane součást poj. provize za sjednané penzijko, ale protože zaměstnanci nechce přidávat na mzdě, s odůvodněním, že na tom vydělají všichni, mu to chce strhnout z hrubé mzdy. Vydělají, to ano (nebudou z toho platit SP,ZP ani daň) ale spousta zaměstnanců potřebuje ty peníze v hotovosti teď a ne si třeba zatím spořit na důchod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 12. 2008 7:08
Dobrý den, zaměstnancům dáváme podepisovat nový platový výměr v důsledku zavádění penzijního připojištění. Jde o to, že se zaměstnancům bude strhávat z hrubé mzdy částka (v hrubém), kterou si zaměstnanci budou (v čistém) zasílat na penzijko. Zakomponovali jsme do nového platového výměru, že zaměstnanec bere na vědomí, že v případě že nedosáhne minimální mzdy (8000,-), dojde k přerušení placení pojistného, myslíte, že je to tak dobře? Nebo musí zaměstnanci zůstat životní minimum? Nějak se mi tyto dvě věci pletou.