DPH - Slovák, plnění ČR

• (neregistrovaný)

18. 12. 2008 12:19

Jak byste zaúčtovali fa od Slováka, který pro naši firmu dělal na území ČR? Měla jsem tady kontrolu z FÚ a oni mi řekli, že musím DPH doměřit a doplnit do Přiznání k DPH na řádky 230 a 330. Podle mě to tak není, protože zdanitelné plnění je na území ČR. Jak je to tedy správně? Já mám faktury od více Slováků a nikdy jsem je do Přiznání k DPH nedávala. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 12. 2008 13:30

jana h (neregistrovaný)

Re: DPH - Slovák, plnění ČR
      musíte upřesnit, co přesně vám slovák fakturuje...

ak byste zaúčtovali fa od Slováka, který pro naši
      >firmu dělal na území ČR? Měla jsem tady kontrolu z FÚ a
      >oni mi řekli, že musím DPH doměřit a doplnit do
      >Přiznání k DPH na řádky 230 a 330. Podle mě to tak není,
      >protože zdanitelné plnění je na území ČR. Jak je to tedy
      >správně? Já mám faktury od více Slováků a nikdy jsem je
      >do Přiznání k DPH nedávala. Děkuji.

• 18. 12. 2008 13:53

Mm. (neregistrovaný)

Fakturují např. klempířské a tesařské práce na akci Campus Brno. Přímo tam specifikují zakázku, kterou dělají.

• 18. 12. 2008 14:08

jana h (neregistrovaný)

Jde tedy o práci na nemovitosti v ČR. Okopíruju vám úryvek ze školení, na kterém jsem byla:

U všech těchto služeb je místem plnění místo, kde se nemovitost nachází, resp., kde se bude nacházet. U těchto služeb nelze uplatnit systém „reverse charge“, takže místo plnění nelze přechýlit podle DIČ sděleného osobou, pro kterou jsou služby poskytovány. Přesunout lze pouze daňovou povinnost na osobu, pro kterou jsou služby poskytovány, jestliže osoba, která je poskytuje není registrována k dani v členském státě, kde je stanoveno místo plnění a osoba, pro kterou jsou služby poskytovány je registrována k dani, kde je stanoveno místo plnění.

Takže, jestliže slováci nejsou v ČR registrovaní k dph, tak odvádíte dph vy, tak jak vám sdělil fú při kontrole

Upozorňuji, že záleží vždy na tom, co vám sl. firma fakturuje, nemůžete obecně nikdy říct, fa od slováků jsou osvobezeny od dph a do přiznání nedávám :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).