Re: Prodloužení výpovědní lhůty
Zkušební doba se prodlouží o promaroděné dny, které spadly do původní zkušební doby. Někdo je toho názoru, že má jít o dny pracovní, já se domnívám, že jde o dny kalendářní. On promarodil 14 kal. dnů a zkušební doba, která měla skončit 8.12. se o těchto 14 dní prodlouží. To je můj názor. Mimochodem - nepůjde o výpověď, ale o zrušení. A zrušit jste mohli i v době jeho nemoci.
Tak já se právě domnívám, že zkušební doba se prodlužuje o pracovní dny viz zákoník práce
2) O dobu překážek v práci, pro které zaměstnanec nekoná práci v průběhu zkušební doby, se zkušební doba prodlužuje.
Takže pokud nepracuje v sobotu a neděli, tak se prodlužuje o dny, které z důvodu nemoci neodpracoval.
jenom pro doplnění uvádím příklady:
Příklad:
Pracovní poměr zaměstnankyně vznikl 1. 7. 2008. Byla sjednána zkušební doba v délce 3 měsíců, tedy do 1. 10. 2008. Zaměstnankyně dne 19. 8. 2008 onemocněla a byla v pracovní neschopnosti do 27. 8. 2008. Její pracovní neschopnost trvala 9 dní, z toho 2 dny pracovního klidu a 7 pracovních směn.
Počet pracovních dní a dní pracovního volna v pracovní neschopnosti celkovou dobu prodloužení zkušební lhůty neovlivní. Původní zkušební lhůta měla skončit 1. 10. 2008 a z důvodu pracovní neschopnosti zaměstnankyně bude prodloužena o 9 dní. Zkušební lhůta bude v tomto případě končit 10. 10. 2008.
Jestliže pracovní poměr vznikl například 2. ledna 2007 a byla sjednána zkušební doba tři měsíce, posledním dnem zkušební doby byl 2. duben 2007 (resp. 3. duben 2007, pokud vyjdeme z toho, že zkušební doba nezačala plynout již 2. ledna, nýbrž až 3. ledna 2007).19)
Jestliže pracovní poměr vznikl například 10. března 2008 a byla sjednána zkušební doba tři měsíce, potom zkušební doba skončila 10. června 2008. Pokud byl zaměstnanec v době od 1. do 16. května 2008 (tedy 16 dnů) v pracovní neschopnosti, zkušební doba se o tuto překážku v práci (o dobu této překážky v práci), po kterou zaměstnanec nekonal práci, prodloužila. Zkušební doba tak skončila 26. června 2008.
>>2) O dobu překážek v práci, pro které zaměstnanec
>>>nekoná práci v průběhu zkušební doby, se zkušební
>>>doba
>>>prodlužuje.
>>>
>>>Takže pokud nepracuje v sobotu a neděli, tak se
>>>prodlužuje o dny, které z důvodu nemoci neodpracoval.
>>
>>Nojo, to vypadá na ty pracovní. Vidíte to do zítřka
>>nebo až do pondělí (pokud teda pracuje pondělí až
>>pátek)? Pokud měla ZD skončit 8.12., pak lze zrušit
>>nejpozději 22.12., vidíte to taky tak? Ale stejně se
>>mně to s
>>těmi pracovními nezdá....
>
>jenom pro doplnění uvádím příklady:
>Příklad:
>Pracovní poměr zaměstnankyně vznikl 1. 7. 2008. Byla
>sjednána zkušební doba v délce 3 měsíců, tedy do 1. 10.
>2008. Zaměstnankyně dne 19. 8. 2008 onemocněla a byla
>v pracovní neschopnosti do 27. 8. 2008. Její pracovní
>neschopnost trvala 9 dní, z toho 2 dny pracovního
>klidu a 7 pracovních směn.
>Počet pracovních dní a dní pracovního volna v pracovní
>neschopnosti celkovou dobu prodloužení zkušební lhůty
>neovlivní. Původní zkušební lhůta měla skončit 1. 10.
>2008 a z důvodu pracovní neschopnosti zaměstnankyně
>bude prodloužena o 9 dní. Zkušební lhůta bude v tomto
>případě končit 10. 10. 2008.
>
>Jestliže pracovní poměr vznikl například 2. ledna 2007
>a byla sjednána zkušební doba tři měsíce, posledním
>dnem zkušební doby byl 2. duben 2007 (resp. 3. duben
>2007, pokud vyjdeme z toho, že zkušební doba nezačala
>plynout již 2. ledna, nýbrž až 3. ledna 2007).19)
>Jestliže pracovní poměr vznikl například 10. března
>2008 a byla sjednána zkušební doba tři měsíce, potom
>zkušební doba skončila 10. června 2008. Pokud byl
>zaměstnanec v době od 1. do 16. května 2008 (tedy 16 dnů) v
>pracovní neschopnosti, zkušební doba se o tuto překážku
>v práci (o dobu této překážky v práci), po kterou
>zaměstnanec nekonal práci, prodloužila. Zkušební doba tak
>skončila 26. června 2008.
No vidíte, Vy ji prodlužujete o kal. dny nemoci. Tak jak teda - o kalendářní nebo o pracovní?
>
No já sice nechápu čemu na častých vysvětleních p. Jiřky nerozumíte, ale předně byste měla nastudovat základní pojmy:
pletete si zkušební dobu s výpovědní lhůtou a výpověď se zrušením pracovního poměru ve zkušební době. Zkušební dobu jste sjednali na 3 měsíce, pokud pracovník pracuje Po-Pá, tak dobou nemoci zameškal 10 pracovních dní, tj. o tuto dobu se zkušební doba prodlužuje (nikoli výpovědní doba, protože žádnou výpověď jste nedali). Ve zkušební době můžete zrušit pracovní poměr letos ještě kdykoliv, tj. i v době nemoci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 12. 2008 18:20
Prosím o pomoc a radu, zaměstnanec nastoupil 8.9.08 na HPP s 3měsíční zkušební dobou. Od 24.11.-7.12.vč.byl nemocen. Do kdy se mu prodlouží výpovědní lhůta resp. do kdy mu můžeme dát výpověď ve zkušební době ?
Vím, že toto téma se zde již diskutovalo, pročetla jsem kde co, ale vůbec mě to není jasné.Tak prosím o shovívavost a nějakou zkušenou mzdovou účetní o pomoc.
Díky