Odpočet manželky u manžela v DP

• (neregistrovaný)

6. 1. 2009 15:45

Manželka do února zaměstnaná, pak nemocenská a od srpna do konce roku po porodu na mateřské dovolené. V práci si manželka vydělala - hrubého asi tak 30 000 (ještě mi není jasný, jestli pro odpočet se počítá hrubý příjem nebo čistý příjem :-(, ale rozhodně neměla 38 040 Kč - ale zase mám problém v tom, že jsme se vzali až v půlce roce, ale zase máme roky společnou domácnost-stejnou adresu - jak se mi tohle bude počítat? děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 1. 2009 16:09

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: odpočet manželky u manžela v DP
      Počítá se jí hrubá, nemocenská a PPM. Že jste se vzali v půlce roce znamená,že sleva se bude počítat za každý měsíc, na jehož počátku byla splněna podmínka ( manželé). Přjem manželky se však posuzuje za celý rok ( i za dobu, kdfy manželkou nebyla).

• 6. 1. 2009 16:32

Radek (neregistrovaný)

takže vlastně na ten nárok na odpočet nedosáhnu, až možná za letošní rok, kdy už uplyne ten půlrok vyplácení po porodu? chtěl jsem si to maličko ujasnit, abych tomu i já aspoň trošku rozuměl

• 6. 1. 2009 17:38

Renata (neregistrovaný)

Ano,je to tak. mzda, nemocenská i mateřská dovolená vaší paní určitě dohromady přesáhly 68000, takže tento rok sii uplatnit slevu na paní nemůžete. Až příští rok. paní ale v každém případě může požádat o roční zúčtování daně svého zaměstnavatele (pokud vůbec nějakou daň zaplatila).

• 6. 1. 2009 17:46

Radek (neregistrovaný)

to ano, něco bylo odečtený, nicméně mě napadá, že ten odpočet na manželku je jen taková záplata pro ty, co vůbec nechodí do práce a už nejsou ani na pracáku-teprve potom se to "vyplatí", jinak díky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).