Krácení dovolené???

• (neregistrovaný)

6. 1. 2009 16:47

Dobrý podvečer,

mám stručný dotaz - mám zaměstnance v nepřetržitém provozu, která odpracoval pouze směny v lednu a únoru, od března až do konce roku marodil.
    Za ten 1-2/2008 - mu vznikla poměrná část dovolené a já teď řeším, zda tuto dovolenou krátím za tu dobu co marodil? Nebo ne.
    Teď ke konci roku mu též končí smlouva a já řeším zda budu nějakou dovolenou proplácet či nikoliv.

Předem děkuji ochotným za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 1. 2009 16:55

Naďa (neregistrovaný)

Re: Krácení dovolené???
      Krácení dovolené
      § 223
      (1) Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu. Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.

• 6. 1. 2009 16:59

xy5

jenže, aby bylo možné tento § použít, je nutné nejprve zjistit, zda dotyčný odpracoval alespoň 60 PD
      pokud ne, tak náleží dovolená ve výši 1/12 za každých odprac. 21 PD
      § 214

• 6. 1. 2009 17:05

Aranka (neregistrovaný)

Neodpracoval, tudíž dovolenou krátit nebudu. Děkuji za info. Hezký večer.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).