Dobropis z roku 2008

• (neregistrovaný)

13. 1. 2009 10:41

Dobrý den,

dnes jsem obdržela od dodavatele dobropis ještě z roku 2008 vystavený v listopadu. Dodavatel mě žádá o to, abych potvrdila převzetí ještě do roku 2008. Dobropis však již nemůžu zaúčtovat do starého roku,protože mě to náš účetní program již nedovolí. Nevím zda můžu dobropis zaúčtovat do ledna a převzetí potvrdit do prosince,protože mi to přijde nesmyslné. DPH bych tím pádem odvedla v přiznání za prosinec.
    Mohl by mi prosím někdo poradit jak se v této situaci zachovat.

Mnohokrát děkuji za pomoc a přeji hezký den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2009 12:32

L. (neregistrovaný)

Re: dobropis z roku 2008
      Dobrý den,

jaktože Vám to úč. program nedovoluje? Co když nějaká faktura z roku 2008 dorazí třeba až 1. týden v lednu, což díky svátkům je docela normální?

Jinak pokud dodavateli potvrdíte dobropis v prosinci, v prosincovém přiznání musíte DPH odvést.

L.

• 13. 1. 2009 12:33

DM (neregistrovaný)

Asi nikomu neleze do hlavy, jak dostanete DPH do prosince, když už nemžete účtovat do prosince ?

Ale jinak potvrzení pro dodavatele je podstatné právě z důvodu DPH, aby si neuplatnil v dřívějším období, než vy odvedete.

• 13. 1. 2009 13:21

Iveta (neregistrovaný)

Děkuji vám za názory.
      V naší společnosti je to bohužel tak, že se po závěrce , což musí být hotovo max do 5 až 6 v měsíci lednu, se období 12/2008 uzavře a už se do něj nesmí účtovat. Faktury,které nemáme se řeší dohady. Faktury,které přijdou v lednu a později se zdanitelným plněním 12/08 si musím přehazovat ručně do DPH za prosinec,ale účtují se samozřejmě v lednu.
      Proto nevím jak postupovat s tímto dobropisem,jestli nevadí,když potvrdím převzetí v prosinci a zaúčtuji v lednu, ale ručně zařadím do DPH za prosinec.

• 13. 1. 2009 13:25

DM (neregistrovaný)

Vyřešila bych šalamounsky :

"DPH z dobropisu xyz/2008 odvedu v daň. přiznání za období 12/2008 dne 13.1.2009 podpis "

A ať si s tím už dělají co umí.

• 13. 1. 2009 14:58

Iveta (neregistrovaný)

Máte pravdu, je to vlastně jejich nepořádek, když ho neposlali zavčas. Tak ať si s tím dělají co umí.
      Ještě jednou děkuji za Váš názor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).