Re: zaměstavatel
Milá Míšo,
nevím, jak k tomu mohlo dojít, že jste si toho všimla až teď. Nicméně mě to přivádí na myšlenku, zda Vám zaměstnavatel na výpl.pásku nedává jen minimální mzdu (8000Kč) a zbytek na ruku, nebo jiným způsobem (to víte Vy). Platové třídy mají jen ve státní sféře, pokud jste u soukromníka, dostanete plat, který jste si s ním dohodla při podpisu smlouvy.
Co se týče přesčasů, zaměstnavatel by měl vést evidenci Vaší pracovní doby a Vy do ní můžete nahlédnout. Pokud ale nikam nezaznamenáváte příchod a odchod, je to tvrzení proti tvrzení.
Dobrý den, rozhodně bych si nechala rozdíl po domluvě doplatit, zpětně to bohužel nejde a ty přesčasy musí být placené, pokud si je samozřejmě nevybíráte v rámci náhradního volna. Příplatek za sobotu a ne je 10% a vše najdete v zákoníku práce. Platou třídu nelze určit, to je pouze ve veřejném sektoru.
Když přistoupíte na práci načerno (i když část je oficiálně), pak se nedivte, že zaměstnavatel nepostupuje podle zákona ani v přesčasech. Ono je hezké ušetřit pár korun na pojistném a mít na ruku nezdaněné peníze, ale pak taky musíte počítat s tím, že Vaše nemocenská bude dost zoufalá, že budete mít velmi málo započítáno na důchod, že budete mít nízký příjem pro hypotéku či jiné půjčky a že taky v případě pobírání podpory, budete mít tuto podporu počítánu jen z oficiálního příjmu. Navíc zaměstnavatel už tímto porušuje zákon, takže se ani nedivím, že jej porušuje i s těmi přesčasy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
19. 1. 2009 13:19
dobrý den ,chtěla bych se zeptat dnes jsem zjistila že mi zaměstnavetel od 1.10.2007 uznává místo 8700 pouze 8000kč Dá se stím něco dělat?A druhá otázka nemohl by mi někdo poradit do jaké plat.třídy patřím jsem kvalifikovaná zahradnice s maturitou moje prac.činnost je docela obtížná (tahání těžkých věcí ,projektování zahrad atd.) v práci jsem nejméně 8hod deně jinak furt přesčasy.nemám žádné odměny a ani mi nepočítá 25%za přesčasy z platu.poradíte mi prosím je to moje prví zaměstnání a tak si nevím rady.Děkuji moc