Re: proplacení dovolené
Pokud jste byla na mateřské dovolené od srpna 2008, máte nárok na celoroční výměru dovolené, protože mateřská dovolená se pro tento účel posuzuje jako výkon práce. Bude samozřejmě krácená
o to neplacené volno a to za prvních 100 dnů nepl. volna o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o 1/12.
Podle § 217 odst. 5 zákoníku práce:
Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.
Takže, pokud jste požádala, musí Vám dovolenou poskytnout a samozřejmě proplatit za vyčerpanou dovolenou náhradu mzdy.
Re: proplacení dovolené
ale dovolená se opravdu neproplácí, ta se čerpá!!!!
jedině, pokud Vám končí PP, dovolená se proplácí
na čerpanou dovolenou je jiný druh mzdy, na proplacenou dovolenou je jiný druh mzdy
v Kč to vyjde stejně, ale v sestavách, které potřebujete např. pro případnou nemoc, to je špatně (jsou pak chybně vypočítané dávky)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 1. 2009 14:33
Dobrý den!Prosím o právní pomoc- mám druhé dítě(narozeno v srpnu 008)-přecházela jsem plynule z rodičáku do mateřské...s tím , že 4rok u prvního dítěte jsem měla jako neplacené volno. Teď mi končí PPM a zažídala jsem si písemně o proplacení dovolené. Ředitel mi napsal dopis , že se mi z důvodu onoho neplacenéhpo volna nějaká dovolená krátí,a že ji neproplatí, že si jí mám vybrat až nastoupím do práce. Kamarádka účetní mi tvrdí, že když jsem si podala písemnou žádost tak by jí ale porplatit měl. Jak je to????Děkuji
Stachová