Re: Zdrav.poj.zaměstnance-min.mzda
to si musí zařídit sama zam-kyně na ZP a donést Vám o tom potvrzení, že je za ni plátcem ZP stát (pokud dává dítě do školky a školy, tak jistě budou chtět přinést na zdrav. poj., zda návštěva dětí splňuje podmínku, aby tato žena mohla být v kateg., za kterou je plátcem ZP stát)
pokud si to nezařídí sama, tak Vy za ni nic zařizovat nesmíte
Re: Zdrav.poj.zaměstnance-min.mzda
Buď Vám to špatně vysvětlili nebo jste to špatně pochopila. Ona se může jít na svoji ZP zaregistrovat jako osoba pečující celodenně a řádně o 1 dítě do 7mi let nebo o 2 děti do 15ti let. Přičemž řádná a celodenní péče je splněna, pokud předškolní dítě není ve školce víc než 4 h denně a školní dítě navštěvuje pouze vyučování (není hlídáno v družině apod.). Pokud ona tyto podmínky splňuje, pak se může jít takto zaregistrovat a Vám o tom od ZP donese doklad. Pak jí budete srážet ZP pouze ze skutečného výdělku. Na délce jejího úvazku přitom nezáleží.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
6. 2. 2009 15:32
Prosím o radu. Zaměstnankyně pracuje na 5,5 hodin denně. Má dvě děti. Jedno 5 let a jedno 11 let. Její HM je 6500,-Kč. Je to její jediné zaměstnání. Musí se doplácet zdravotní pojištění do odvodu z min. mzdy? tedy do 1080,-Kč. Paní na VZP mi řekla že tolerují když matka pracuje do 4 hod.denně s dítětem do 6 let a do 6 hod.denně s dítětem do 15 let. To prý se doplácet do toho min.pojistného nemusí. V tom případě co jsem uvedla (2 děti, 5 a 11 let) by se tedy doplácet mělo, protože se to bere podle mladšího. Jde mi o to jestli se s tím už někdo setkal. Děkuji.