Zdrav.poj.zaměstnance-min.mzda

• (neregistrovaný)

6. 2. 2009 15:32

Prosím o radu. Zaměstnankyně pracuje na 5,5 hodin denně. Má dvě děti. Jedno 5 let a jedno 11 let. Její HM je 6500,-Kč. Je to její jediné zaměstnání. Musí se doplácet zdravotní pojištění do odvodu z min. mzdy? tedy do 1080,-Kč. Paní na VZP mi řekla že tolerují když matka pracuje do 4 hod.denně s dítětem do 6 let a do 6 hod.denně s dítětem do 15 let. To prý se doplácet do toho min.pojistného nemusí. V tom případě co jsem uvedla (2 děti, 5 a 11 let) by se tedy doplácet mělo, protože se to bere podle mladšího. Jde mi o to jestli se s tím už někdo setkal. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 2. 2009 15:42

Radka (neregistrovaný)

Re: Zdrav.poj.zaměstnance-min.mzda
      Pokud Vám to zdrav.poj. nedá písemně nebo vás neodkáže na zákon, srazila bych jí to do výše mini.mzdy.

• 6. 2. 2009 16:05

xy5

to si musí zařídit sama zam-kyně na ZP a donést Vám o tom potvrzení, že je za ni plátcem ZP stát (pokud dává dítě do školky a školy, tak jistě budou chtět přinést na zdrav. poj., zda návštěva dětí splňuje podmínku, aby tato žena mohla být v kateg., za kterou je plátcem ZP stát)
      pokud si to nezařídí sama, tak Vy za ni nic zařizovat nesmíte

• 6. 2. 2009 19:42

Jiřka (neregistrovaný)

Buď Vám to špatně vysvětlili nebo jste to špatně pochopila. Ona se může jít na svoji ZP zaregistrovat jako osoba pečující celodenně a řádně o 1 dítě do 7mi let nebo o 2 děti do 15ti let. Přičemž řádná a celodenní péče je splněna, pokud předškolní dítě není ve školce víc než 4 h denně a školní dítě navštěvuje pouze vyučování (není hlídáno v družině apod.). Pokud ona tyto podmínky splňuje, pak se může jít takto zaregistrovat a Vám o tom od ZP donese doklad. Pak jí budete srážet ZP pouze ze skutečného výdělku. Na délce jejího úvazku přitom nezáleží.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).