Re: prodat nebo darovat byt?
Daň z převodu nem. činí 3 % a to buď z ceny prodejní nebo z ceny dle znaleckého posudku a to z té, která je vyšší.
Daň z pžíjmů nebudete platit. Pokud vlastníte byt 7 let, pak je prodej bytu od daně z příjmů osvobozen.
Daň darovacé ve II skupině činí do ceny daru 1000000,00 Kč 3 %, od 1 mil. do 2 mil. činí darovací daň 30000,00 Kč + 3,5 % z částky přesahující 1 mil. Kč.
Re: prodat nebo darovat byt?
3) Od daně darovací je osvobozeno bezúplatné nabytí majetku, pokud k němu dochází mezi osobami zařazenými v I. a II. skupině.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 2. 2009 12:07
Dobrý den, mám byt v osobním vlastnictví 7 let. S přítelem v něm společně žijeme 3 roky, on však nemá uveden jako trvalý pobyt.
Polovinu bytu mu chci darovat nebo prodat. Potřebuji poradit, která varianta je levnější. Četla jsem, že pokud půjde o darování, tak bude přítel patřit do II. skupiny osob, tzn., že by se neplatila daň darovací, ale daň z převodu nemovitosti. U prodeje se platí daň z příjmu a daň z převodu nemovitosti.
Jaké jsou sazby? Nedaří se mi v těch zákonech vyznat.
Moc děkuji