Re: Odvolání z dovolené
Pokud zaměstnavatel rozhodne, že práce vyžaduje Vaši přitomnost, pak Vás může z dovolené odvolat. Nevím, jak to máte v zaměstnání domluvené s přijímáním telefonů. Na soukromém telefonu určitě být nemusíte, ovšem pokud máte služební, pak byste ho měla zvedat. To, že trval na tom, abyste si po dobu dovolené služební telefon ponechala, je pochopitelné - jste stále zaměstnancem. Pokud Vás z dovolené odvolá, musí Vám uhradit náklady, které Vám tím odvoláním vznikly ( např. stornopoplatek zájezdu nebo jízdné, když byste se vracela odněkud apod.). Že si vyžádá Vaši přítomnost k tomu, abyste ještě mohla být nápomocná nové síle, mně přijde docela pochopitelné. Vždyť on Vám tu dovolenou ani nemusel poskytnout a mohl trvat na tom, že budete pracovat až do konce prac. poměru. Pokud dovolenou nevyčerpáte, bude Vám proplacena.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 2. 2009 18:55
Dobrý večer, prosím o radu, jak je to s odvoláním zaměstnance z dovolené. Ukončila jsem pracovní poměr dohodou a nyní budu čerpat 15 dní loňské řádné dovolené až do dne skončení pracovního poměru (což mám uvedeno i v dohodě o skončení prac. poměru). Na moji pozici byla již před několika týdny přijatá nová zaměstnankyně, kterou jsem postupně zaučila a veškerou práci předala. Mým šéfem mi bylo několikrát důrazně řečeno, že mě z dovolené stejně odvolá. Mám služební telefon, který jsem nesměla poslední pracovní den před nástupem na dovolenou odevzdat. Za jakých okolností mě může zaměstnavatel z dovolené odvolat? A jak je to s mojí nutností být o dovolené neustále na telefonu? Jedná se o klasickou kancelářskou práci, kdy i provoz je a bude po dobu mé dovolené zajištěn plným počtem zaměstnankyň v oddělení. A odvolání z dovolené jen proto, že nová kolegyně bude potřebovat pomoci, mi přijde absurdní. Děkuji za Vaši odpověď a přeji Vám příjemný nedělní večer