Živnost a DPP

• 3. 5. 2011 1:21

Dobrý den,

jsem OSVČ ve službách-pro rodiny a domácnost.Moc se mi v podnikání nedaří a tak mě napadlo jestli bych nemohla vzít třeba práci na DPP (třeba úklidy),být zaměstnancem a přitom také OSVČ.Šlo by to skloubit?Byla bych zaměstnaná a nemusela bych na úřad práce. Jestli ano, tak jak je to s daněmi .Děkuji předem za odpověď.
    Majka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 5. 2011 7:13

autorka

Dobrý den,

souběžně s podnikáním můžete pracovat na dohodu o provedení práce. Z dohody se sociální a zdravotní neodvádí, čili se pro Vás z pohledu povinností minimálních záloh nic nemění. Z hlediska daně z příjmů fyzických osob bude záležet na výši částky vyplacené na dohodu a na skutečnosti, zda podepíšete nebo nepodepíšete u zaměstnavatele tiskopis Prohlášení k dani (tzv. růžový papír).

Dohoda bude podle toho zdaněna buď srážkovou daní nebo zálohovou daní a zaměstnavatel Vám následně vystaví potvrzení o zdanitelných příjmech a sražených zálohách. Tyto příjmy a zálohy zahrnete do svého daňového přiznání. O dohodách více: Dohoda o provedení práce se v roce 2011 mění

Dagmar Kučerová  ;)

• 3. 5. 2011 15:02

bez přezdívky

Já jsem to myslela takhle-teoreticky- našla bych si 2 zaměstnání na DPP(2zaměstnavatelé),v souladu s mojí živností (služby),platila bych si sama zdrav. a soc. ,tudíž na HPP.Šlo by to? neporušila bych tím zákon?

• 3. 5. 2011 15:40

autorka

Dobrý den,

současně s podnikáním můžete být zaměstnaná na pracovní smlouvu, dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce, a to i u několika zaměstnavatelů. Sama se rozhodnete, zda podnikání bude Vaší hlavní nebo vedlejší činností. Žádný zákon neporušujete.

Pokud bude podnikání hlavní činností a budete platit minimální zálohy na pojistné, nemusí za Vás zaměstnavatel odvádět do minima v případě, že by se jednalo o pracovní poměr nebo dohodu o PČ. Více v článku: Jak na zdravotní pojištění při podnikání na „vedlejšák“?

V současné době se Vaše řešení jeví jako výhodné, od roku 2012 se ale připravují změny. Také dohoda o PP bude podléhat odvodům. 

Dagmar Kučerová  :)

• 3. 5. 2011 17:24

bez přezdívky

Děkuji,moc jste mi pomohla :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).