Re: neoprávněný nárok na ošetřovné
Jednalo se o ošetřovné na dítě a OSSZ to neproplatí právě proto, že měla čerpat manželka. Na OSSZ jsem se ptala, ovšem vůbec nic jsem se nedozvěděla, paní ani nevěděla, co všechno mi to ovlivní...Pravděpodobně to povedu jako dejme tomu neplacené volno, ale nevím, zda si zaměstnanec nebude muset zaplatit zdravotní pojištění???
Re: neoprávněný nárok na ošetřovné
V první straně je chyba na straně lékaře. Ten by měl upozornit, že na ošetřovné není nárok a vůbec ho nevystavit. Proč to má nakonec odnášet MÚ? Pokud to povedete jako neplac. volno, tak by si měl o něho požádat a také byste měli řešit zdrav. poj., zda zaplatí celé zam-ec nebo 4,5% zam-ec + 9% zam-tel.
Stejně mi není jasné, proč by se to nemohlo vést jako ošetřovné (neplacené). Myslím, že prac. na OSSZ by měla umět pomoci - vždyť se tím živí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 2. 2009 11:03
Dobrý den,řeším problém ohledně výplaty ošetřovného. Zaměstanec si nárokoval ošetřovné od 19. - 23. 1. 2009. Vykázala jsem mu dny jako omluvenou absenci a doklady zaslala na sociálku. V době, kdy byly již výplaty za leden zaslány na účty jsem se dozvěděla, že nebude mít na dávku nárok, jelikož jeho žena je zaměstnaná, ale zároveň pobírá 4.rokem rodičovský příspěvek (o čemž mě neinformoval). Do práce tedy 5 dnů nechodil, dávku také nedostane, takže co s tím?? Budu muset opravovat mzdy za leden? Prosím poraďte.