Sleva na dítě ? kdo je v právu ?

• (neregistrovaný)

25. 2. 2009 9:38

Dobrý den, mám takový problém a nevím si s ním rady. Sedíme nad tím už týden a pořád nic. Jsou manželé a mají děti. V roce 2007 podali žádost o rozvod a v březnu 2008 byl soud o děti. Ale na rozhodnutí je věta ..... děti svěřují do péče matky po rozvodu ..... a rozvod nabyl právní moci až v listopadu 2008. A teď problém. Otec si od začátku uplatňuje slevy na obě děti. Až do toho listopadu 2008, pak dal matce potvrzení, že ukončil uplatňování. Ale problém je teď v tom, že matka na základě rozhodnutí ze dne 28.3.2008 o dětech (pozor v rothodnutí je ta věta po rozvodu) uplatňuje na děti ona taky v práci. Kdo je v právu ? kdo to musí zpětně vrátit ? ???
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 2. 2009 9:52

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: Sleva na dítě ? kdo je v právu ?
      Nejvíce rozhodující je to, kdo z rodičů žil s dětmi fakticky ve společné domácnosti.

• 25. 2. 2009 9:55

Renata (neregistrovaný)

Otec s nima nežil, ale i před rozvodem posílal na děti peníze. Já jsem z toho úplně zmatená. V rozhodnutí o svěření dětí do péče není nic o tom před rozvodem, pořád je tam slovo po rozvodu.

• 25. 2. 2009 10:11

TF (neregistrovaný)

Placení alimentů na to nemá vliv, důležité pro uplatnění slevy je sdílení společné domácnosti

>>>Dobrý den, mám takový problém a nevím si s ním rady.
      >>>Sedíme nad tím už týden a pořád nic. Jsou manželé a
      >>>mají děti. V roce 2007 podali žádost o rozvod a v
      >>>březnu
      >>>2008 byl soud o děti. Ale na rozhodnutí je věta .....
      >>>děti svěřují do péče matky po rozvodu ..... a rozvod
      >>>nabyl právní moci až v listopadu 2008. A teď problém.
      >>>Otec si od začátku uplatňuje slevy na obě děti. Až do
      >>>toho listopadu 2008, pak dal matce potvrzení, že
      >>>ukončil uplatňování. Ale problém je teď v tom, že
      >>>matka na
      >>>základě rozhodnutí ze dne 28.3.2008 o dětech (pozor v
      >>>rothodnutí je ta věta po rozvodu) uplatňuje na děti
      >>>ona
      >>>taky v práci. Kdo je v právu ? kdo to musí zpětně
      >>>vrátit ? ???
      >>>Děkuji
      >>
      >>Nejvíce rozhodující je to, kdo z rodičů žil s dětmi
      >>fakticky ve společné domácnosti.
      >
      >Otec s nima nežil, ale i před rozvodem posílal na děti
      >peníze. Já jsem z toho úplně zmatená. V rozhodnutí o
      >svěření dětí do péče není nic o tom před rozvodem,
      >pořád je tam slovo po rozvodu.

• 25. 2. 2009 10:13

Jiřka1 (neregistrovaný)

Pokud po rozvodu s nimi nežil ve společné domácnosti, tak on uplatňoval zvýhodnění na děti neoprávněně, protože jedna z podmínek pro to, aby rodič mohl uplatňovat zvýhodnění je, že žije s dítětem ve společné domácnosti.

• 25. 2. 2009 10:17

Renata (neregistrovaný)

On po nabytí právní moci rozsudku o rozvodu což je listopad 2008 přestal uplatňovat. Ale uplatňoval si slevu od 1-11/2008.

• 25. 2. 2009 10:27

Jiřka1 (neregistrovaný)

Já chápu jak to bylo a právě proto Vám píšu, že od doby, kdy s dětmi nežil ve společné domácnosti, uplatňoval zvýhodnění neoprávněně, ať už je nabytí právní moci rozsudku kdykoli.

• 25. 2. 2009 11:38

Anna (neregistrovaný)

Souhlasím s Jiřkou - pokud nesdíleli domácnost, na zvýhodnění neměl nárok.

• 25. 2. 2009 10:20

Anna (neregistrovaný)

Přiznám se, že jsem ještě neviděla rozhodnutí o dětech, kde by bylo napsáno, jak se vztah k dětem upraví až někdy, po rozvodu... Ale asi je možné všechno. Nepochybuju, že číst umíte :-)). A není tam nějak blíž posaná situace v rodině - myslím něco ve smyslu: "Otec se odstěhoval k milence už před půl rokem, nedává matce peníze..."? Jestli ani nic takového nenajdete, a otec výslovně prohlásí, že po celou dobu sdílel s dětmi domácnost (nechala bych si to od něj v takovém případě zvášť napsat), pak bych řekla, že na vaší straně chyba není. Zaměstnavatel matky pak zvýhodnění přiznal bez toho, aby si nechal předložit potvrzení zaměstnavatele druhého z manželů. Ovšem pokud ona tam prohlásila, že domácnost nesdílejí... pak nevím.

• 26. 2. 2009 16:25

xy5

tu část rozsudku, kde se rozebírá důvod rozvodu, kdo, kde s kým jiným žije není povinen Vám dát a už vůbec si to nesmíte ofotit
      vypořádání dětí se vždy řeší na 1. straně hned v úvodu - a to Vám musí stačit, navíc nahoře je vyznačeno, kdy nabylo PM
      chyba je na obou stranách, neboť, pokud právní moc nabyla až v listopadu 2008, tak musela mzdová účetní té ženy požadovat od zam-tele otce dětí, že on do doby do rozvodu neuplatňuje (jistě tam máte potvrzení od zam-tele manželky, že ona neuplatňuje)
      MÚ není policajt, aby zkoumala, zda manželé spolu žijí nebo nežijí - je to chyba zam-ce, ale je to chyba i na straně té druhé mzdové účetní, že dala daň.zvýhodnění za měsíce, kdy neměla právní rozsudek (na tu dobu měla mít potvrzení od Vás - tedy zam-tele manžela)
      každopádně - nesmí mít daň.zvýhodnění současně oba rodiče (je to chyba obou dvou)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).