Mořené osivo - dph

• (neregistrovaný)

27. 2. 2009 11:54

Prosím o radu, firmě přišla faktura na osivo máku - namořeného, ale se sazbou daně 19% místo 9%, když jsem tam volala, byla jsem ujištěna, že je vše v pořádku a přišlo mi jaké-si písemné vysvětlení, z kterého nejsem moudrá. Ať jsem hledala ve všech možných přílohách dph, vždy jsem našla semena ve snížené sazbě.Toto je totiž jediný dodavatel, který to naúčtoval v této sazbě, jiná osiva byla v 9%. Přikládám vysvětlení, které mi přišlo:
    Od 1.1.2009 vstoupila v platnost novela zákona č. 235/2004 Sb. o dani z přidaného hodnoty.
    V této novele došlo ke změně přílohy č. 1. tj. seznamu zboží podléhajícího snížené sazbě daně. Dle výkladu našeho místě příslušného finančního úřadu se od 1.1.2009 na produkci prodávanou jako osivo a sladovnický ječmen vztahuje základní sazba daně z přidané hodnoty. I v případě, že by se výklad státní správy změnil, není na straně odběratele problém s uplatněním odpočtu základní sazby DPH, protože dle názoru Ing. Piknera z ministerstva financí je i nadále možné uplatnit odpočet na vstupu, pokud dodavatel použije nesprávně základní sazbu namísto sazby snížené.
    Vůbec nevím, kde tu výjimku hledat, děkuji za vaše rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 2. 2009 12:44

12 (neregistrovaný)

Re: Mořené osivo - dph
      Podle mě do přílohy k snížené spíš přidali, než ubrali. Jaké to osivo má SKP ?

• 27. 2. 2009 13:35

Pája71 (neregistrovaný)

SKP nevím ani nevím, kde bych ho zjistila. Na faktuře nic není, jen název osiva a mořidla. Zkoušela jsem hledat podle toho číselného kódu harm.systému ozn.zboží,jak je v příloze k dph,něco víc, ale nikde jsem nic nenašla,nevím čeho se chytit, kde by to bylo nějak rozpitváno, jestli zrovna toto osivo patří jinam.

• 27. 2. 2009 13:46

xb (neregistrovaný)

Nevím jak Vám pomoci, zkuste jim zavolat. Když tvrdí , že to odněkud vypadlo tak musí znát přesné označení.

• 27. 2. 2009 14:06

Pája71 (neregistrovaný)

Já jim volala, řekli mi, že je to tak správně podle jejich daňového poradce a FÚ,prý ve výsledku o žádný daňový únik nepůjde, i kdyby to bylo špatně, že oni to odvedou, tak o co prý jde.Tak se s nimi asi nemá cenu dohadovat, jenomže oni to mají jako uskutečněné plnění a já přijaté plnění, aby pak FÚ neřekl, že jsem si neoprávněně odpočetla v přiznání 19% místo 9%.Mám pocit, že si leckde upravují zákony podle sebe, aniž by se drželi toho co je dáno.Děkuji aspoň za váš názor.

• 27. 2. 2009 17:50

LeaX (neregistrovaný)

Je třeba hledat v ZDPH, konkrétně v příloze č. 1:
      "01-05, 07-23,25 - Potraviny včetně nápojů (vyjma alkoholických,
      vymezených zvláštním předpisem a krmiva pro zvířata;
      živá zvířata, semena (!!!!!), rostliny a přísady, obvykle určené (!!!!) k přípravě potravin;
      výrobky obvykle používané jako doplněk nebo náhražka potravin; voda...."
      Mořené osivo zcela jistě neslouží k přípravě potravin - takže základní sazba daně.

• 27. 2. 2009 20:27

Pája71 (neregistrovaný)

To je sice pravda, ale nikde tam není řečeno, že semena jsou určena k přípravě potravin, ta jsou přece určena k setí a ne hlavně k jídlu, nikde není řečeno, že nemohou být namořená, to k přípravě potravin v příloze se týká přece přísad a rostlin, nikoliv semen, protože jejich hlavním úkolem je vyrůst a potom sklidit a teprve potom slouží k přípravě potravin. Jiné firmy nám účtují namořená osiva normálně s 9% sazbou a jednatel firmy, s kterým jsem se bavila mi řekl, že si myslí, že pravda je na mé straně, ale těm kdo se tam u nich zabývá účetními věcmi do toho nemluví a sám mi řekl, že jsou jedinou firmou, která to takto na vystavených fakturách píše s touto sazbou, že sám se s tím také nikde nesetkal a neumí mi to vysvětlit proč. Jen mi poslali ten papír, z kterého jsem nevyčetla nic. Dobře i kdybych tedy osivo brala s 19%, tak proč tam napsali, že se zákl. sazbou je i sladovnický ječmen, když ten je přece určen k přípravě potravin - tedy piva a to je podle mě určené k jídlu nebo chcete-li pití, tak to nevím jak bych si podle té přílohy měla vysvětlit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).