Re: DE-účtování telefonu-začátečník
Pokud telefon i internet používáte k podnikání a internet máte na PC v kanceláři, pak je možné dávat 1/3 do osobní spotřeby a 2/3 do podnikání /vždy je nutné pamatovat na to, že to pak při případné kontrole musíte obhájit! Např. nemáte pevnou linku, na internetu hledáte zakázky, nabízíte zboží, máte tam své stránky atd/ - podle toho to posuzujte.
Pokud máte internet na PC doma, pak je větší pravděpodobnost, že ho více využíváte k soukr. účelům /vč. členů rodiny/, pak je vhodnější 50/50.
Účtovat v DE můžete oběma způsoby nebo i tak , že celý rok účtujete 100% a až do daň. přiznání si o částku spadající do osobní spotřeby navýšíte daněné příjmy. Tuto částku uvedete do uzávěrkových příjmů .
Ke každému dokladu o zaplacení je nutné mít fakturu, ze které je zřejmé, za co a kolik mělo být placeno. Požádejte o opis.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2009 15:13
Dobrý den, začátečník prosí o radu:
mám fakturu od T-Mobile, kde platím telefon a internet, měsíčně kolem 2000,- Kč, vedu daňovou evidenci, nejsem plátce DPH, mám truhlářství.
Jaká část je rozumná dávat z této sumy na osobní spotřebu (1/3)?
Jak správně fakturu zaúčtuji? Do knihy faktur v plné výši a v peněžním deníku rozliším úhradu pro podnikání a osobní spotřebu nebo mohu zahrnout do knihy faktur pouze část faktury pro podnikání a to i do peněžního deníku?
Telefon platím složenkou a u jednoho dokladu o zaplacení jsem vyhodil fakturu, je třeba si vyžádat opis faktury nebo to můžu dát do výdajů bez náležité faktury?
Děkuji za radu.
Honza